Provincie Overijssel

Provincie wil meer uitwisseling met jonge boeren

"Geen duurzame en levenskrachtige landbouw zonder jonge boeren en boerinnen!" Dat zei gedeputeerde Piet Jansen op een bijeenkomst met jonge agrarische ondernemers over de toekomst van het landbouw in Overijssel. De provincie wil regelmatig in gesprek met de jongste generatie boeren."

Gedeputeerde Jansen start nog voor deze zomer een denktank met jonge en creatieve boeren en boerinnen die met veel ambitie en doorzettingsvermogen een duurzame landbouw (willen) realiseren. In deze denktank - wisselend van samenstelling en bijeenkomend op verschillende locaties - wisselt men van gedachten over:
* · kansrijke en duurzame ontwikkelingen in de landbouw;
* · saldovergroting in plaats van schaalvergroting;
* · maatschappelijk verantwoord ondernemen;
* · hoe verplaats je je in de burger en consument: wat verlangen zij;

* · hoe breng je je product aan de man en hoe 'praat' je je product aan het platteland (het verhaal achter het product);
* · welk prijskaartje kan je hier aanhangen;
* · van concurrentie naar samenwerking;
* · sociaal-economische positie van jonge agrarische ondernemers.

Dit zijn onderwerpen die ook binnen de reconstructie een grote rol spelen.

Stages voor jonge boer en ambtenaar

In reactie op het voorstel van de jonge boeren om ambtenaren van de provincie een dag te ontvangen op hun bedrijf en mee te werken, zei Jansen dat hij dit zal stimuleren bij de provinciale ambtenaren. Hij beloofde zelf ook weer een dag op stage te gaan. Van zijn kant nodigt de gedeputeerde een aantal jonge boeren uit om een dag stage te lopen op het provinciehuis. "Om bijvoorbeeld te zien en horen hoe beleid tot stand komt, waarover we vergaderen en hoe we de besteding van geld moeten kunnen verantwoorden naar de samenleving", aldus de gedeputeerde landelijk gebied en water. Er meldden zich spontaan al een aantal jonge boeren voor de stages.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel