RTV West

De geschiedenis van de Haagse Markt op TV West

26 februari 2004

De Haagse Markt aan de Herman Costerstraat is onderwerp van 'De Herman Ottenstraat'. Door de ogen van de bekende Haagse koopluifamilie Otten wordt de metamorfose van de markt geschetst; van een oer-Hollandse markt naar een markt waar tientallen nationaliteiten hun inkopen doen. De bijzondere documentaire is te zien op TV West.

Het verhaal van de documentaire 'De Herman Ottenstraat' begint bij Pa en Ma Otten, marktkooplieden in hart en nieren. Ze woonden pal aan de markt in de Haagse Schilderswijk. Hun negen kinderen zijn allen in het voetspoor van hun ouders getreden, ze werken op de markt en wonen in de Herman Costerstraat.

Maar de tijden veranderen, zo ook de markt. De gegoede burgers en tweeverdieners blijven steeds meer weg en minder draagkrachtige allochtonen komen daarvoor in de plaats. De familieleden Otten die blijven vasthouden aan duur eerste klas groente en fruit krijgen moeilijke tijden. Na meer dan honderd jaar familietraditie moeten sommigen de Markt verlaten. Het imperium begint af te brokkelen. Voor de blijvers zit er niets anders op dan zich aan te passen aan de nieuwe klantenkring. Andere producten worden ingekocht en er worden allochtonen als personeel aangetrokken. De Ottens weten zich te handhaven, want per slot van rekening kruipt het bloed van de marktkoopman waar het niet kan gaan.

De documentaire 'De Herman Ottenstraat' is gemaakt door Onno Gerritse en kwam tot stand met financiële steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

TV West zendt de documentaire uit op zaterdag 28 februari om 21.00 uur en 23.25 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 29 februari om 20.30 uur en op maandag 1 maart overdag.

Titel: 'De Herman Ottenstraat'
Duur: 51,17 minuten

Credits
Camera: Stef Tijdink
Geluid: Bouwe Mulder
Montage: Jan Dop
Regie en productie: Onno Gerritse

26 februari 2004
Thuismarkt terug op 89.3 Radio West

20 januari 2004
Radio West brengt opnieuw de Uitvaart Top 50