Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht heroriënteert zich op haar taken

26-2-2004
De provincie Utrecht gaat in 2005 7,5 miljoen bezuinigen op haar huidige taken. Hiermee willen gedeputeerde staten het tekort oplossen in de financiële dekking van het, in mei 2003, gesloten coalitieakkoord. Dit akkoord bevat nieuwe plannen met een investering oplopend van 25 miljoen in 2005 tot 33 miljoen in 2007. Provinciale staten hebben inmiddels ingestemd met efficiencymaatregelen die ongeveer 3,5 miljoen per jaar opleveren en waardoor circa 60 van de 870 arbeidsplaatsen verdwijnen. Aanvullend daarop zullen provinciale staten in hun vergadering van de commissie Bestuur en Middelen van 1 maart aanstaande de grenzen vaststellen waarbinnen een heroriëntatie op de provinciale taken plaats moet vinden. Die takendiscussie moet de resultaatgerichtheid van de provincie Utrecht verder versterken en ook het resterende deel van de bezuinigingen opleveren.

De inkomsten van de provincie Utrecht blijken door tegenvallende inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting, het provinciefonds en rente van uitgezette gelden, lager uit te vallen dan in het coalitieakkoord was aangenomen. De tegenvallende inkomsten lopen naar verwachting op van 7,5 miljoen in 2005 naar 9,5 miljoen in 2006 en 2007. Gedeputeerde staten willen het coalitieakkoord zoveel als mogelijk onveranderd uitvoeren. In het coalitieakkoord was ook al een takendiscussie aangekondigd waaruit het provinciaal bestuur conclusies wil trekken over de omvang en ontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Dit vanuit de wens om met kracht te werken aan een bestuurs- en organisatiecultuur die gericht is op uitvoering van beleid en het behalen van afrekenbare resultaten voor de Utrechtse samenleving.

Voor de zomervakantie zullen provinciale staten op basis van een nader voorstel van gedeputeerde staten een definitief standpunt bepalen over de bezuinigingen op taken en de verdere implementatie van het coalitieakkoord. De besluiten van provinciale staten over de takendiscussie worden vervolgens concreet gemaakt in de programmabegroting voor 2005, die de staten in het najaar vaststellen.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl