Openbaar Ministerie

26 februari 2004

OM laat zich niet uit over aanwenden van geweld in het algemeen

Het OM is niet de mening toegedaan dat de Nederlandse militairen die in Irak zijn gelegerd geen geweld mogen gebruiken. De in de media gedane suggestie is onjuist. In de brief, waarvan in de media sprake is, wordt slechts gesteld dat de betreffende militair destijds in deze specifieke situatie niet had mogen schieten.
Dit blijkt uit de persverklaring die het OM gisteravond heeft uitgegeven naar aanleiding van de commotie in de media over de inhoud van de brief van het College van procureurs-generaal aan de OM-top. In deze vertrouwelijke brief van medio januari wordt aan de top van het OM uitgelegd hoe het OM zich opstelt in het onderzoek naar het schietincident in Irak. Omdat het een interne brief betreft die ingaat op een individuele strafzaak die onder de rechter is mengt het OM zich niet in de publieke discussie die hierover vandaag is ontstaan. Wel wijst het OM met nadruk op een interpretatiefout die wordt gemaakt. Gesuggereerd wordt dat het OM van mening is dat militairen in Irak in het geheel geen geweld mogen aanwenden en dus ook in het geheel geen waarschuwingsschoten mogen lossen. Daarbij wordt de zinsnede aangehaald dat het lossen van een waarschuwingsschot ,,in het algemeen wordt aangemerkt als het aanwenden van geweld, hetgeen volgens de instructie niet was toegestaan''.
Deze zinsnede wordt onjuist geinterpreteerd. Hiermee wordt slechts bedoeld dat volgens het OM het lossen van een waarschuwingsschot in deze specifieke situatie niet was toegestaan. Het zinsdeel 'in het algemeen' slaat op het feit dat een waarschuwingsschot in het algemeen wordt aangemerkt als het aanwenden van geweld' en niet op het aanwenden van geweld.
Overigens wijst het OM er op dat de brief gedateerd is op 13 januari en dat de brief ook is geschreven op basis van de stand van zaken van die datum.

Bovenstaande uitleg is gisteravond ook verschaft aan de media. Dit heeft echter slechts incidenteel geleid tot aanpassing van de berichtgeving.