Gemeente Zwolle

Herontwikkeling Noordereiland, eerste voorbereidingen van start


Datum uitgave: 02/25/2004

Onderwerp: bestemmingsplannen
De komende tijd gaat de gemeente van start met de voorbereidingen die nodig zijn voor het bouwen van het nieuwe theater op het Noordereiland. Het betreft de sanering van de bodem ter plaatse, het kappen van een aantal bomen en het slopen van een gedeelte van het Flevogebouw. Sinds 19 februari 2004 ligt de provinciale beschikking ter inzage, die de toestemming regelt voor het saneren van de bodem op de plek waar het theater gebouwd gaat worden. Mensen kunnen tot en met 17 maart 2004 reageren op deze beschikking, die is in te zien in de bibliotheek van het provinciehuis (Luttenbergstraat 2) en in het informatiecentrum van de gemeente Zwolle (Sassenstraat / Grote Kerkplein). In juni begint de gemeente met de saneringswerkzaamheden en half augustus gaat de eerste paal voor het nieuwe theater de grond in. In september 2006 zal het theater worden geopend.

Conform het raadsbesluit GPA, waarin de opening van het nieuwe theater staat gepland in september 2006, is het noodzakelijk de bouw direct te starten na afloop van de bouwvakvakantie in augustus van dit jaar. Om de planning vast te houden wordt binnenkort gestart met de eerste fysieke voorbereidende werkzaamheden. Dit omvat onder meer de kap van bomen. Omdat dit niet kan tussen 15 maart en 15 juli 2004 (broedseizoen) en in juni met de bodemsanering moet worden begonnen, worden de bewuste bomen al in de tweede week van maart gekapt. Het gaat om 38 bomen. Het verdwijnen van deze bomen wordt gecompenseerd; zo mogelijk op het Noordereiland en anders elders in de stad.

De moderne vleugel, die rond 1960 aan de noordoostzijde van het Flevogebouw is toegevoegd, moet worden gesloopt om het theater voldoende ruimte te geven. De aannemer is kortgeleden begonnen met het verwijderen van asbest. De daadwerkelijke sloop van de nieuwbouwvleugel zal plaatsvinden in de maanden mei en juni.

Bewoners en belanghebbenden ontvangen één dezer dagen een uitnodiging voor een informatieavond. Deze vindt plaats op maandag 8 maart 2004 van 20.00 tot 21.30 uur in Het Refter aan het Bethlehemskerkplein (inloop vanaf 19.30 uur). Tijdens de informatieavond wordt de provinciale beschikking voor de bodemsanering toegelicht. Ook kunnen geïnteresseerden tijdens die avond nadere informatie krijgen over de bomenkap (die in diezelfde week zal plaatsvinden) en over de sloop van de nieuwbouw van het Flevogebouw. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 25-02-2004 tot 02-03-2004