Gemeente Zwolle

Gemeente houdt forum voor belanghebbenden binnenstad. Bewoners en winkeliers krijgen schetsen tot 2015 voorgelegd


Datum uitgave: 02/26/2004

Onderwerp: bestemmingsplannen
In de raadzaal van het stadhuis is gisteravond (25 februari 2004) een Binnenstadsforum gehouden over de ruimtelijke ontwikkelingsplannen voor de binnenstad t/m 2015. Hiermee wil de gemeente de plannen en de gewenste volgorde toetsen bij de bevolking. De deelnemers aan het Binnenstadsforum waren bewoners, winkeliers, culturele instellingen, Vrienden van de Stadskern en andere partijen die belangen hebben bij de binnenstad. Onder hen waren ook leden van het Zwolse gemeentebestuur. Het forum kreeg schetsen voorgelegd met daarop de gewenste ontwikkelingen in vier deelgebieden van de binnenstad. De forumleden werden uitgenodigd voor een debat over de invulling en de gewenste volgorde van de ontwikkelingen.

Markttoets
Na het Binnenstadsforum trekt de gemeente extra tijd uit om gesprekken te voeren met marktpartijen over de plannen. Het is belangrijk om ook hun bij de plannen te betrekken. De gemeente heeft immers voornamelijk zeggenschap over de openbare ruimte. Wil de binnenstad zich echt voorspoedig ontwikkelen, dan zullen ook ondernemers en ontwikkelaars bereid moeten worden gevonden te investeren in de binnenstad. De gesprekken met de markt zijn dan ook bedoeld om duidelijkheid te krijgen over mogelijke interesse en plannen van marktpartijen om te ondernemen in de binnenstad. Met name wil de gemeente bekijken in hoeverre plannen voor de openbare ruimte gekoppeld kunnen worden aan plannen van de markt, zodat beiden elkaar kunnen versterken.

Daadkracht
De uitkomsten van de zogenaamde markttoets en van het forum worden verwerkt in een programma tot en met 2015. Daarin worden de gewenste veranderingen verder doorgerekend. Het geheel wordt medio 2004 voorgelegd aan de raad voor besluitvorming. De raad neemt dan ook een besluit over het budget dat zij beschikbaar stelt voor de uitvoering van het programma. Het programma moet leiden tot een voortvarende ontwikkeling van het Zwolse stadshart. Het moet ook gehoor geven aan de oproep van de Zwolse burger in het Stadsdebat om daadkracht te tonen bij de toekomstige ontwikkeling van Zwolle. De gemeenteraad besloot het afgelopen jaar tot het opstellen van het Ontwikkelingsprogramma binnenstad 2015: een programma dat de periode tussen nu en 2015 opdeelt in drie tijdvakken. Het programma legt de plannen vast voor vier deelgebieden van de binnenstad en in welk tijdvak ze in uitvoering komen. Dit programma moet de motor worden van een vlotte besluitvorming en ad hoc beslissingen voorkomen. Want het fungeert als raamwerk voor een samenhangende en daadkrachtige ontwikkeling van de Zwolse binnenstad tot 2015. Meer informatie is verkrijgbaar op www.binnenstad2015.nl of in de gemeentewinkel op het stadhuis. Hier liggen de nieuwsbrieven 'De Zwolse diamant' en ´Facetten van de diamant´die u ook via de site kunt downloaden. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 26-02-2004 tot 03-03-2004