Gemeente Dalfsen

25/02/2004

Dalfsen haalt stofkam door financieel beleid

Dalfsen - Zoals bij de begrotingsbehandeling in 2003 al werd aangekondigd, krijgt de gemeenteraad van Dalfsen dit voorjaar de taak om nieuwe financiële kaders vast te stellen. Om de begroting in 2005 en in de jaren daarna sluitend te krijgen is er een structureel bedrag van 1.380.000,-- nodig, zo heeft de interne Projectgroep Ombuigingsoperatie berekend. De stofkam wordt in de volle breedte door het financieel beleid gehaald. Alle afdelingen leveren voorstellen aan om het bedrag bijeen te brengen. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad in juni welke taken gecontinueerd of geschrapt worden.

,,De noodzaak om nog eens kritisch naar de financiële zaken te kijken, komt enerzijds doordat het gemeentefonds zo'n acht ton minder uitkeert en anderzijds door ons hoge ambitieniveau. Het doel van deze ombuigingsoperatie is om de inkomsten en uitgaven met elkaar te laten sporen. Op onderdelen zullen we dus de discussie met elkaar moeten aangaan over de manier waarop wij als gemeente omgaan met taken'', zo stelt wethouder Arco Hofland, die als wethouder financiën leiding geeft aan de Projectgroep Ombuigingsoperatie.
,,We hebben de laatste jaren een goede financiële positie weten te creëren, mede doordat we een beroep konden doen op overschotten. Op termijn willen we een sluitende begroting hebben. Om daar te komen, moeten er keuzes gemaakt worden.''

Opbouw bedrag
Het College van Burgemeester en Wethouders besloot op 17 februari om op basis van het advies van de projectgroep de ombuigingstaakstelling vast te stellen op 1.380.000,--. Het bedrag is onder meer opgebouwd uit het bijgestelde begrotingstekort in 2005, speelruimte voor de raad om keuzes te maken tussen de verschillende voorstellen en diverse stelposten.Tot deze stelposten worden ook gerekend de bedragen voor structureel nieuw beleid en uitbreiding van bestaand beleid. Er is een inventarisatie gemaakt van plannen die door de raad al zijn vastgesteld danwel in gang zijn gezet, waarbij structureel of incidenteel een beroep wordt gedaan op extra middelen die nog niet in de begroting staan. Besluitvorming om wel of niet door te gaan met deze plannen vindt gelijktijdig plaats met de discussie over de uitwerking van de ombuigingsvoorstellen. Dit zal plaatsvinden bij de behandeling van de Voorjaarsnota.

Uitwerking
Het jaarlijks budget van de gemeente Dalfsen exclusief kapitaallasten en overige uit te zonderen posten bedraagt 23 miljoen euro. Een ombuigingsopdracht van 1.380.000,-- houdt in dat de gemeentelijke organisatie voorstellen aan moet leveren tot 6% van het budget. Bij de uitwerking moet onder meer gedacht worden aan voorstellen op het gebied van efficiënter werken, niet uitvoeren van geplande investeringen in 2004, afstoten van taken en gemeentelijke eigendommen, kostendekkend maken van tarieven en leges en het verlagen van het onderhoudsniveau en niveau van uitvoering.

Terughoudend
Tijdens het proces van de ombuigingsoperatie gaat het college terughoudend om met nieuw beleid waarmee in de begroting nog geen rekening is gehouden. Een voorbeeld hiervan zijn de plannen voor het introduceren van stadswachten in Dalfsen. Het advies, dat voortvloeit uit de eerder door de raad vastgestelde nota Integraal Veiligheidsbeleid, is klaar op de financiële paragraaf na. Het College van Burgemeester en Wethouders laat de raad in juni beslissen of hij hiermee door wil gaan of niet en hiervoor dus financiële middelen beschikbaar wil stellen.
Zaken waarmee in de begroting wel rekening is gehouden, maar waarover het college nog moet beslissen worden van geval tot geval beoordeeld. Het gaat dan met name om investeringen in 2004 en de invulling van vacatures.