Ingezonden persbericht

Hulporganisaties missen aansluiting nieuwe idealisten

UTRECHT, 20040225 -- Ontwikkelingsorganisaties moeten inspringen op de veranderende tijdgeest om in de toekomst draagvlak te blijven houden binnen de Nederlandse samenleving. Dit is één van de conclusies uit onderzoek van bureau Motivaction naar nieuw idealisme in Nederland. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ontwikkelingsorganisatie VSO Nederland, had als doel inzicht te krijgen in de attitude van de nieuwe generatie idealisten ten aanzien van ontwikkelingsorganisaties.


Nieuwe idealisten...

Motivaction concludeert dat de visie en het beleid van ontwikkelingsorganisaties, ingegeven door de idealen van de protestgeneratie van de jaren zestig, niet meer aansluiten bij de attitude van de pragmatische idealisten van deze tijd. Waar ontwikkelingswerk vroeger gepaard ging met zelfopoffering kenmerkt de nieuwe idealist uit de huidige 'pragmatische' generatie, zich door zelfverwezenlijking, een hang naar belevenissen en een streven naar korte termijn resultaten.

... en ontwikkelingsorganisaties

Als ontwikkelingsorganisaties deze nieuwe generatie idealisten bij hun werk willen betrekken, dan zullen zij manieren moeten vinden om hen aan te spreken. De vraag is alleen hoe dat te doen. Schrikt de verzakelijkte ontwikkelingsbranche de nieuwe idealist niet af? En wat zijn de gevolgen als de nieuwe pragmatische generatie en de ontwikkelingsorganisaties elkaar de rug toekeren? Betekent dat het einde van de ontwikkelingsorganisaties? Genoeg vragen voor een debat.

Debat

De complete resultaten van het Motivaction onderzoek worden gepresenteerd voorafgaand aan het debat 'Caritas of Carrière?', georganiseerd door VSO Nederland. Onder leiding van Lennart Booij gaan verschillende experts in debat over de vraag of, en zo ja hoe, de nieuwe idealist en de ontwikkelingsorganisaties iets voor elkaar kunnen betekenen. Aan de debattafel nemen plaats: Louk de la Rive Box (Hoogleraar Internationale Samenwerking Maastricht), Kathleen Ferrier (CDA kamerlid, woordvoerder OS), Ron van Huizen (directeur Terre des Hommes), Anna Visser (directeur Nieuwe Omroep) en Ina ten Elshof (voormalig VSO-management-adviseur Ethiopië). De opening wordt verzorgd door Bernhard van Oranje jr.

Het debat vindt plaats op donderdag 26 februari, 16.00 tot 18.00 uur, Wereldculturencentrum RASA, Pauwstraat 13, Utrecht.