Ingezonden persbericht

Wikipedia: 1/2 miljoen artikelen in 50 talen

INTERNET, 20040226 -- Wikipedia (www.wikipedia.org - nl.wikipedia.org), een door vrijwilligers opgezette encyclopedie in 50 talen, heeft vandaag laten weten de mijlpaal van 500.000 artikelen, verdeeld over al die talen, te hebben bereikt. Hoewel de Engelstalige versie nog steeds de grootste is, zijn de andere talen opgeteld inmiddels groter. Dit is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van januari 2003, toen de verschillende Wikipedia's samen 137.000 artikelen telden in 22 talen. Hiermee is Wikipedia de grootste en snelst groeiende vrije encyclopedie ter wereld; dagelijks worden circa 1.000 artikelen toegevoegd.


Tien Wikipedia-versies tellen nu elk meer dan 10.000 artikelen:

* Engels - en.wikipedia.org - 213.000,
* Duits - de.wikipedia.org - 53.000,
* Japans - ja.wikipedia.org - 32.000,
* Frans - fr.wikipedia.org - 27.000,
* Pools - pl.wikipedia.org - 24.000,
* Zweeds - sv.wikipedia.org - 22.000,
* Nederlands - nl.wikipedia.org - 21.000,
* Spaans - es.wikipedia.org - 18.000,
* Deens - da.wikipedia.org - 16.000 en
* Esperanto - eo.wikipedia.org - 11.000

Nog eens 18 hebben meer dan 1000 pagina's. Onder de kleinere talen zijn ook het Afrikaans (2100), Waals (1300), Fries (800) en Nedersakisch (300 artikelen).

Bezoekerscijfers geven aan dat Wikipedia de meest gebruikte encyclopedie op het Internet is, groter dan Britannica.com, Infoplease.com of Encyclopedia.com, en bij de 1000 meest bezochte Internetsites.

Wikipedia is een publiek WikiWikiWeb, waar iedereen bijna elke pagina op elk willekeurig moment kan bewerken (wiki is Hawaiiaans voor 'vlug'). Gebruikers bouwen voort op bewerkingen van anderen, en werken gezamenlijk aan allerlei onderwerpen, waarbij ze een neutraal perspectief proberen te nemen, ook voor omstreden onderwerpen. Verkeerde bewerkingen worden snel door anderen hersteld. Ook dit persbericht is gezamenlijk met behulp van een WikiWikiWeb opgesteld en uit het Engels vertaald.

Het project Wikipedia is in januari 2001 opgezet door internetondernemer Jimmy Wales en filosoof Larry Sanger. Financiële en andere ondersteuning kwam van Wales' webportaal Bomis (www.bomis.com), en Sanger heeft het project gedurende het eerste jaar als betaald redacteur geleid. Sindsdien draait Wikipedia op basis van consensus, waarbij het beleid al doende door de gebruikers is vastgesteld. Onlangs is het project overgegaan van Bomis naar de Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org), een stichting zonder winstoogmerk, dat inkomsten hoopt te ontvangen uit donaties.

Jimmy Wales geeft aan dat "het succes van Wikipedia te danken is aan de aanwezigheid van een 'harde kern' van hoger opgeleide en taalkundig goed onderlegde vrijwilligers, vanuit de gehele wereld, die samen de standaard van kwaliteit en objectiviteit hooghouden". De belangrijkste reden waarom de kwaliteit van artikelen hoog blijft, is dat vele vrijwilligers de pagina met 'Recente Wijzigingen' nauwgezet volgen. Zij wijzigen elkaars werk continu. Zelfs artikelen die controversiële onderwerpen behandelen komen op deze manier tot stand, en krijgen een objectieve inhoud.

De inhoud van Wikipedia is vrij, in die zin dat deze onder de GNU Vrije Documentatie Licentie (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) valt. De GNU/FDL staat eenieder toe om de inhoud van Wikipedia te gebruiken op elke gewenste manier, inclusief voor commerciële doeleinden, mits dit ook weer onder de GNU/FDL wordt verspreid, en als bron de medewerkers van Wikipedia genoemd worden.

Ook de software die voor Wikipedia is ontwikkeld, MediaWiki geheten, is open source, en vrij verkrijgbaar onder de GNU General Public License, dezelfde licentie waaronder bijvoorbeeld ook Linux valt. "De MediaWiki software is de beste beschikbare software voor het eenvoudig creëren en onderhouden van hypermedia," aldus Nicholas Pisarro van Aperture Technologies, dat MediaWiki gebruikt voor intern gebruik. "We gebruiken het nu zes weken, maar het is al een onmisbaar hulpmiddel geworden voor de werking van onze ontwikkelingsafdeling."

Omdat vrijwilligers elke minuut wijzigingen aanbrengen, is het onmogelijk om te voorspellen waar Wikipedia over een jaar zal zijn. Dankzij de GNU Vrije Documentatie Licentie is echter één ding zeker: de inhoud zal vrij beschikbaar blijven.

Belangrijkste web-adressen van Wikipedia

* Overzicht van alle Wikipedia's: meta.wikipedia.org/wiki/The_provisional_portal_of_Wikipedia
* De Nederlandstalige Wikipedia: nl.wikipedia.org
* MediaWiki software: www.mediawiki.org



Ingezonden persbericht