Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-029

Den Haag, 26 februari 2004

Douane en FIOD vinden aanzienlijk meer losse tabak

De Nederlandse Douane en FIOD-ECD hebben in 2003 ruim 65.000 kilo tabak aangetroffen. In 2002 betrof dat nog 2600 kilo tabak. Daarnaast werden 81 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Dat is een toename van 12 miljoen ten opzichte van 2002. De aangetroffen merken duiden er op dat het gros van deze onderschepte sigaretten bestemd was voor het Verenigd Koninkrijk.

Opvallend is dat naast de stijging van het aantal in beslag genomen illegale sigaretten een sterke toename is geconstateerd in de hoeveelheid losse tabak die is onderschept. In 2002 werd slechts 2600 kilo tabak aangetroffen. In 2003 was dat bijna 65.000 kilo. Van de aangetroffen hoeveelheid tabak kunnen 65 miljoen sigaretten gemaakt worden. De tabak is vermoedelijk bestemd voor de productie van namaaksigaretten binnen de EU. Vorig jaar werd na intensief onderzoek van diverse Europese opsporingsdiensten, waaronder voor Nederland de FIOD-ECD, in België een fabriek voor de fabricage van namaaksigaretten opgerold. Hierachter zat een organisatie die verantwoordelijk bleek te zijn geweest voor de smokkel van circa 1 miljard sigaretten.

Van de onderschepte sigaretten zijn er 51 miljoen, circa 62 procent, aan landzijde onderschept. Het betreft hier zowel vangsten in vrachtwagens langs de weg als partijen illegale sigaretten die in opslagloodsen zijn aangetroffen. Aan zeezijde zijn ruim 30 miljoen sigaretten onderschept, voornamelijk in containers in de Rotterdamse haven.

Bij circa 38 procent van alle inbeslaggenomen sigaretten in 2003 kon naast de fiscale fraude met zekerheid worden vastgesteld dat het ging om namaak. Bij namaaksigaretten wordt inbreuk gemaakt op het merkenrecht van de fabrikant. Vaak is de samenstelling van de namaaksigaretten slechter van kwaliteit (een sterk verhoogd teergehalte komt bijvoorbeeld vaak voor bij namaak).

De Nederlandse Schatkist zou vorig jaar ongeveer 9,7 miljoen euro zijn misgelopen als alle in beslaggenomen sigaretten wel op de Nederlandse markt terecht gekomen waren (daarnaast zou de aangetroffen tabak 7,8 miljoen euro aan ontdoken belasting hebben opgeleverd). Als de sigaretten de Britse markt hadden bereikt dan was de ontdoken belasting daar nog veel hoger geweest namelijk 22,7 miljoen euro.

Vangsten begin 2004

1)         Op 9 januari werd bij een reguliere controle door de Douane in Hazeldonk 2,3 miljoen sigaretten in beslag genomen. De sigaretten werden aangetroffen in een vrachtwagencombinatie. Een tabakshond van de Douane sloeg aan bij de vrachtwagencombinatie, waarna de Douane nader onderzoek instelde en constateerde dat de metalen kolommen van de laadconstructie vol zaten met sigaretten.

2)         Op 4 februari werden in Rotterdam 3,5 miljoen sigaretten in beslag genomen uit een vrachtwagen. De bestemming was het Verenigd Koninkrijk.

3)         Op 17 februari werd in de haven van Rotterdam in een container een partij van 20.670 kilo tabak onderschept met behulp van een tabakshond. Van de circa 1000 dozen bevatte circa 900 dozen niet de aangegeven lading maar tabak.

4)         Op 24 februari werden in Vlissingen circa 2 miljoen sigaretten aangetroffen in een trailer met bestemming Engeland.