Universiteit van Tilburg

Hoe begrijpen (en vergeten) we teksten en verhalen?

Promotie psycholoog Stefan Frank

De informatie die letterlijk in een tekst staat is meestal niet voldoende om de tekst te begrijpen. Vooral bij verhalende teksten is het vaak nodig om zogenoemde inferenties te maken. De lezer (of luisteraar) gebruikt dan zijn achtergrondkennis om informatie toe te voegen aan de tekst. Stefan Frank zet in zijn proefschrift een nieuwe stap op het terrein van de psychologie van verhaalbegrip.

Zinnen staan zelden op zichzelf. Meestal maakt een zin deel uit van een tekst, en is daarom niet volledig te begrijpen zonder een verband te leggen met de andere zinnen. Onder normale omstandigheden doen lezers en luisteraars dit automatisch en zonder zich ervan bewust te zijn. Theorieën over dit mentale proces van tekstbegrip zijn het onderwerp van het proefschrift van Stefan Frank. Daarbij kijkt hij in het bijzonder naar theorieën die zo volledig en gedetailleerd zijn dat ze kunnen worden uitgeschreven in de vorm van wiskundige formules of computerprogrammas. Dit soort theorieën worden computationele modellen genoemd.
Frank onderzoekt in zijn studie acht bestaande computationele modellen van tekstbegrip, en concludeert dat het vaak ontbreekt aan computationele degelijkheid. Op dat punt vindt Frank de vooruitgang van tekstbegripmodellen teleurstellend. De promovendus plaatst daar een nieuw model tegenover. Dit door hem ontwikkelde model voorspelt niet alleen empirische gegevens maar verklaart ook waaruit deze gegevens voortkomen. Maar Franks model heeft meer voordelen: het model kan op eenvoudige manier simuleren hoe verhalen in de loop van de tijd worden vergeten. Ook voorspelt het model op correcte wijze dat er minder wordt herinnerd naarmate de onthoudtijd toeneemt. Vanuit psychologisch perspectief is de belangrijkste conclusie dat (voor de meeste inferenties) de tekst van het verhaal er niet toe doet maar dat het gaat om de gebeurtenissen die het verhaal beschrijft. Deze gebeurtenissen worden gematched aan de achtergrondkennis van lezers of luisteraars, wat leidt tot inferenties. Het probleem is dat dingen zoals gebeurtenissen en kennis veel moeilijker in een computer zijn te stoppen dan een tekst. Het belangrijkste technische resultaat van het promotieonderzoek is een methode om gebeurtenissen en kennis op zo een manier te representeren dat een computer ermee kan rekenen.

Drs. Stefan Frank (Sassenheim, 1973) studeerde een jaar scheikunde maar stapte daarna over op Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit, waar hij in 1998 afstudeerde. In 1999 begon hij met zijn promotie-onderzoek dat hij uitvoerde bij de sectie Tekstwetenschap (Faculteit der Letteren, UvT) en de Interfacultaire Werkgroep Taal- en Spraakgedrag (KUN). Op dit moment werkt hij als onderzoeker bij het NICI, het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 27 februari 2004, om 14.15 uur uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof.dr. L.G.M. Noordman (UvT) en prof.dr. W. Vonk (KUN). Het proefschrift is getiteld Computational modeling of discourse comprehension (ISBN 90-74029-26-4). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: M.M.C.Hanssen@uvt.nl. Stefan Frank is bereikbaar via tel. 024 - 3612595 en e-mail: S.Frank@nici.kun.nl.

Tilburg, 29 januari 2004
Laatst gewijzigd: donderdag 29 januari 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen