ARTTRA

Fatale vrouwen

ARTTRA 2004
de specialist in culturele programma.s op maat
Jaargang 12, nummer 1

Rossetti & de femme fatale
Hedendaagse architectuur
Grieks goud uit de Hermitage & actuele edelsmeedkunst Jazz diner in de Hortus

Dante Gabriel Rossetti & de femme fatale
De Engelse kunstenaar Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) is vooral bekend door zijn karakteristieke vrouwenportretten van roodharige femmes fatales. De werken in middeleeuwse decors en dromerige sfeer, geïnspireerd op Italiaanse Renaissance portretten, symboliseren de erotische macht van de vrouw over de man. Het Van Gogh Museum organiseert de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk in Nederland. De vele schilderijen, werken op papier, glas-in-lood, meubels, foto's en sieraden, weerspiegelen zijn veelzijdigheid, als ook zijn talent als dichter. ARTTRA leidt u graag
rond, ook op vrijdagavond als het museum zelfs tot 22.00 uur is geopend.
Na het bezoek organiseert ARTTRA een lunch of diner op locatie, in een bijpassende weelderige en bloemige sfeer. Ook kunt u aan de slag in de speciale workshop 'maak uw eigen femme fatale'. Na enige aanwijzingen in collagetechniek kunt u met schaar, foto's en papier uw fantasie de vrij loop laten!
Van Gogh Museum - Amsterdam - 27 februari t/m 6 juni

Hedendaagse architectuur in voormalig industriegebied Het Oostelijk havengebied in Amsterdam werd eind 19de eeuw aangelegd. De Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij vervoerde vanaf hier passagiers naar Amerika, tot vliegverkeer die taak overnam. Inmiddels heeft dit populaire woongebied internationale roem verkregen op architectuurgebied. ARTTRA neemt u mee op een wandeling of een boottocht langs projecten van Sjoerd Soeters, 'nieuwe dwarsgrachtjes', loop- en fietsbruggetjes, binnentuinen, een overgebleven parkje van Mien Ruys, het bekroonde woongebouw Piraeus van Hans Kollhoff en Christian Rapp, het gebouw Emerald Empire van architect Jo Coenen, trendy winkels en café's.
Na een lunch kunt u dit bezoek combineren met een fietstocht in het gebied waar Rembrandt ooit het galgenveld schilderde! Later werd het landelijk deel ten noorden van het IJ een industriegebied. Veel industrie is nu verdwenen en het gebied is een broedplaats geworden voor kunst, cultuur en architectuur. Een ontdekkingstocht langs onder meer de Willemsluis, de Sixhaven, Disteldorp, het atelier van André Volten, de voormalige Fokkerfabriek en kunstenaarsprojecten: een divers en spannend gebied!

Goud uit de Hermitage & actuele edelsmeedkunst
Het kunstaanbod in Amsterdam wordt verrijkt met het gloednieuwe Museum de Hermitage aan de Amstel: de Nederlandse dependance van de Hermitage in Sint Petersburg. Het museum, gevestigd in de fraaie 17de eeuwse Amstelhof, opent met de spectaculaire tentoonstelling 'Grieks Goud uit de schatkamers van de Hermitage'. Uit de deze schatkamers zal de verzameling juwelen uit de Griekse nederzettingen rond de Zwarte Zee zijn te zien, uit alle
perioden en vindplaatsen, ook die uit de beroemde tombes in Nympheum en Olbia. Tevens Griekse vazen met afbeeldingen van rijk versierde vrouwen en zilveren voorwerpen. Na een bezoek aan dit museum neemt uw ARTTRA-gids u mee op een lunchcruise over de Amstel en de grachten. Vervolgens maakt u een wandeling langs toonaangevende galeries voor hedendaagse edelsmeedkunst. Aan de uiteenlopende sieraden van hedendaagse ontwerpers zult u zien dat de invloed van Griekse voorbeelden nog steeds actueel is!
Hermitage - Amsterdam - 28 februari t/m 29 augustus

Jazz in de Hortus Botanicus
De Hortus Botanicus Amsterdam, opgericht in de 17de eeuw als artsenijhof, is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. ARTTRA organiseert exclusieve avondontvangsten in deze groene oase in de Plantagebuurt. De avond begint met een rondleiding door bijvoorbeeld de vlindertuin, de palmenkas of de drieklimatenkas met een subtropische, tropische- en een woestijnkas.
Daarna wandelt u met uw gezelschap naar de onlangs gerestaureerde Oranjerie. In dit rijksmonument wacht uw gasten een feestelijk jazz-diner. Tussendoor kunt u verpozen op het mooist gelegen terras van de stad, of nog een wandelingetje maken door de romantische tuin.