Universiteit van Amsterdam

Vrijetijdsbesteding en ruimtegebruik van jongeren


Promotie Sociale geografie


vrijdag 27 februari 10.00 uur

Renske Emmelkamp deed onderzoek naar de vrijetijdsbesteding en het ruimtegebruik van veertien- en vijftienjarige jongeren. De naschoolse tijdsbesteding van jongeren is divers en wordt gekenmerkt door bewegingen binnen- en buitenshuis. Door hun relatief beperkte zelfstandige mobiliteit, beperkte financiële middelen en vanwege hun afhankelijkheid van ouderlijke toestemming zijn vrijetijdsbesteding in de nabijheid van de woning en dus een aantrekkelijke woonomgeving van belang. Ouders hebben zorgen over de veiligheid van hun kinderen wanneer deze bepaalde plaatsen bezoeken. Ze vertalen die zorgen naar regels waaraan hun kinderen moeten voldoen. Emmelkamp bestudeerde de mate waarin en de manier waarop dit gebeurt. Ze constateerde verschillen tussen groepen, afhankelijk van sekse, sociaal-economische status en woonmilieu. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun kinderen vrijheid en mogelijkheden thuis bieden of activiteiten stimuleren die op vaste momenten en plaatsen onder toezicht van volwassenen plaatsvinden. Tot slot behandelt Emmelkamp ook de vormen en de mate waarin ouders en kinderen onderhandelen over de regels die bepalen of een kind bepaalde plaatsen mag bezoeken.

Mw. R. Emmelkamp: Een veilig avontuur. Alledaagse plaatsen en vrijetijdsbesteding in de verhalen van jongeren en ouders. Promotor is prof. dr. S. Musterd.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.