Universiteit van Amsterdam

Nieuwe bestralingsrichtlijn voor de behandeling van blaaskanker


Promotie Geneeskunde


vrijdag 27 februari 12.00 uur

Driedimensionale gegevens van anatomische structuren spelen een steeds belangrijker rol in de radiotherapie. Zo ook bij de bestraling van patiënten met een blaastumor. De blaas beweegt namelijk, wat gerichte bestraling moeilijk maakt. Gert Meijer kwantificeerde deze 3D-bewegingen en zette deze om in een bestralingsrichtlijn. Daarnaast ontwikkelde hij een wiskundig model van het rectum, om de binnenwand ervan, die op een CT-scan nauwelijks is te zien, meetkundig vast te kunnen stellen. Tevens ontwikkelde hij richtlijnen voor de kwaliteitscontrole van lineaire versnellers. Deze zijn inmiddels in alle radiotherapeutische instituten in Nederland overgenomen.

G.J. Meijer: Clinical implementation of high precision radiotherapy for urogenitical tumours. Promotor is prof. dr. G.M.M. Bartelink.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.