Gemeente Amsterdam

Eerste overzichtstentoonstelling Dante Gabriel Rossetti 23 februari 2004 - Johanneke Helmers
Het Van Gogh Museum presenteert van 27 februari tot en met 6 juni 2004 een omvangrijke overzichtstentoonstelling over Dante Gabriel Rossetti (1828-1882). Rossetti is een van de meest markante kunstenaars uit de groep der Prerafaëlieten. In zijn veelzijdige werk fascineren de mysterieuze vrouwen, de middeleeuwse decors, de dromerige sfeer en de sensuele, roodharige femmes fatales. Dit eerste retrospectief over Rossetti in Nederland bevat circa 200 kunstwerken die alle aspecten van zijn oeuvre weerspiegelen: schilderijen, werken op papier, glas-in-lood, meubels, foto's en sieraden, alsook zijn talent als dichter.

Pre-Raphaelite Brotherhood

Rossetti

Dante Gabriel Rossetti richtte eind 1848 samen met John Everett Millais en William Holman Hunt de Pre-Raphaelite Brotherhood op. De kunstenaars van dit genootschap deelden een afkeer van wat er aan de traditionele Royal Academy plaatsvond. Als reactie op de beperkingen van dit instituut wilden ze de oprechte eenvoud in de kunst terugbrengen die volgens hen na de Renaissance verloren was gegaan.

Aanvankelijk tekende Rossetti in de grafische stijl die de Prerafaëlieten eigen was; met sterk literaire onderwerpen gebaseerd op bijvoorbeeld Goethe en Edgar Allan Poe. Daarnaast maakte hij aquarellen en tekeningen met middeleeuwse onderwerpen: de legendes van Koning Arthur, die felle kleurcontrasten combineren met een zweem van romantiek. Van de zelden geëxposeerde tekeningen die Rossetti in de jaren '50 maakte van zijn echtgenote en muze Elizabeth Siddal (1829-1862), worden er in Amsterdam circa 20 bij elkaar gebracht.

Vrouwenfiguren

Vanaf 1860 schilderde Rossetti de voor hem zo karakteristieke vrouwenfiguren, geïnspireerd op Italiaanse Renaissance-portretten. Deze veelal symbolische verschijningen van legendarische vrouwen als Helena van Troje, Lady Lilith, Pandora, Proserpina en Mariana vertonen onderling sterke gelijkenissen in de houdingen, het gebruik van heldere kleuren en de talrijke attributen waarmee de bevallige dames worden afgebeeld. Het harmonieuze effect dat zo ontstaat, wordt versterkt doordat een groot aantal doeken in de originele, door Rossetti ontworpen, lijsten zit.

Vrijdagavonden tot 22 uur open vanaf 27 februari 2004

Vanaf 27 februari 2004 zal het Van Gogh Museum elke vrijdagavond tot 22 uur (normaal tot 18 uur) open zijn voor het publiek. De vrijdagavondopenstellingen worden mogelijk gemaakt door promoting partnerRabobank.

Lezingen op vier vrijdagavonden

Aansluitend op het thema van de tentoonstelling worden op 26 maart, 2 april, 16 en 23 april 2004 lezingen gehouden in het auditorium van het Van Gogh Museum door erkende specialisten. De lezingen (alle in het Nederlands, behalve op 16 april in het Engels) vangen telkens om 19.30 uur aan. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

© Gemeente Amsterdam