Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
23 februari 2004

Innovatieplatform voortvarend van start

Minister-president Balkenende heeft de Tweede Kamer met een brief geïnformeerd over de voortgang van de activiteiten van het Innovatieplatform. Uit de brief blijkt dat het platform een belangrijke bijdrage levert aan de vormgeving van het innovatiebeleid van het kabinet. Ook onderneemt het kabinet concrete stappen op advies van het Innovatieplatform.
Het kabinet heeft gebruik gemaakt van de inzichten van het Innovatieplatform bij het opstellen van het Wetenschapsbudget. Tevens heeft het kabinet het platform geconsulteerd over de verdeling van een uit het Hoofdlijnenakkoord voortkomend extra bedrag voor kennis en Innovatie dat oploopt tot 185 miljoen euro in 2007. Deze gelden zullen, op advies van het Innovatieplatform, ingezet worden volgens een smart mix waarin vier prioriteiten worden gecombineerd: focus en massa in het onderzoek, samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, technostarters en kenniswerkers. Het Innovatieplatform heeft voorts gezorgd voor een doorbraak op het gebied van de toegang van buitenlandse kenniswerkers tot Nederland door aan te dringen op één loket, één procedure en één document. De implementatie van dit advies wordt door het kabinet voorbereid. In zijn meest recente vergadering heeft het Innovatieplatform gepleit voor meer uitwisseling van onderzoekers tussen bedrijven en kennisinstellingen. Omdat het kabinet beseft dat verbetering van het innovatieklimaat een zaak is van lange adem, houdt het Innovatieplatform zich ook bezig met langetermijnvraagstukken, zoals de vraag hoe gekomen kan worden tot meer focus en massa in onderzoek, hoe bij de financiering van onderzoek beter rekening kan worden gehouden met prestaties en kwaliteit en hoe de doorstroming in de zogeheten beroepskolom (vmbo-mbo-hbo) kan worden verbeterd. Voor elk van deze onderwerpen is een werkgroep opgericht onder leiding van één van de leden.
Het komende jaar zullen de leden van het Innovatieplatform in contact treden met uiteenlopende groepen uit de samenleving die betrokken zijn bij het onderwerp innovatie, zoals de sociale partners, regionale vertegenwoordigers en vertegenwoordigers uit verschillende branches, scholieren, docenten en onderzoekers. De website www.innovatieplatform.nl gaat op vrijdag 27 februari a.s. online. Op deze site zullen onder meer het werkprogramma, de plannen van aanpak en de concrete aanbevelingen van het platform worden gepubliceerd. De integrale tekst van de brief van de minister-president aan de Tweede Kamer is te vinden op www.minaz.nl. RVD, 23.02.04, 12.55 uur