Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
24 februari 2004 p024

Bijzonder bouwhistorisch onderzoek in Nijmegen

De gemeente Nijmegen en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg voeren 27 februari een bijzonder onderzoek uit in een aantal oude panden aan de Lage Markt. Dit zogenoemde dendrochronologisch onderzoek geeft inzicht in de leeftijd van de panden. Onderzoekers nemen houtmonsters in een pand en dateren die aan de hand van jaarringen, die een soort DNA-profiel vormen. Dendrochronolgisch onderzoek wordt niet vaak uitgevoerd in panden. Er zijn maar een paar mensen in Nederland die het onderzoek uit kunnen uitvoeren. > Het dendrochronologisch onderzoek maakt deel uit van het project bouwhistorie van de gemeente Nijmegen. Dit project biedt inzicht hoe er vroeger werd gebouwd, met welke materialen en hoe Nijmegen zich heeft ontwikkeld. De gemeente gebruikt deze gegevens om met respect voor het verleden, richting te geven aan de toekomst van Nijmegen. De onderzoeksresultaten worden opgenomen in een boek over Nijmeegse bouwhistorie, dat dit najaar wordt gepubliceerd. Zo kan iedereen kennis maken met de hoogtepunten van het bouwhistorisch onderzoek in Nijmegen. > Nijmegen startte in 2002 met een grootscheeps bouwhistorisch onderzoek in de binnenstad. Inmiddels zijn 275 panden onderzocht. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van een breed opgezet programma dat de geschiedenis van Nijmegen beter zichtbaar maakt. Dat loopt uiteen van het zichtbaar maken van het Romeins verleden tot een recent verschenen boekje over de wederopbouwarchitectuur in Nijmegen. Het bouwhistorisch onderzoek in de binnenstad, waarbij panden onder de loep zijn genomen die grofweg dateren van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw, maakt onderdeel uit van dit grotere onderzoeksprogramma over het 'Geheugen van de Stad'.

Dendrochronologisch onderzoek maakt een preciezere datering mogelijk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eikenhout. Dit is het meest geschikt voor jaarringenonderzoek, omdat de eik regelmatig jaarringen vormt, onafhankelijk van de weersgesteldheid. Andere bomen vormen onregelmatig ringen; soms meerdere per jaar of in een slecht jaar helemaal niet. De leeftijd van een eik is af te lezen aan het aantal ringen. De ringen kunnen in dikte variëren, afhankelijk van 'goede' en 'slechte' seizoenen. Zo ontstaat een ringenpatroon dat voor een bepaalde streek en periode uniek is.

Door patronen in houtmonsters te vergelijken met patronen uit een database, is het mogelijk eikenhout tot vele duizenden jaren terug te dateren. Voor een exacte datering is het noodzakelijk dat het jongste buitenste hout, het spinthout, nog aanwezig is. Het is nog geen gewoonte om Dendrochronologisch onderzoek uit te voeren in panden Er zijn maar weinig mensen in Nederland die de kennis en kunde in huis hebben om het onderzoek uit te voeren.