Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Eerste tropische binnenbad van Europa jubileert

25 jaar Amsterdamse Costa del Sol in De Mirandabad.

Op vrijdag 27 februari geeft burgemeester J. Cohen het startsein voor de jubileumactiviteiten van het De Mirandabad. Het tropische binnenbad bestaat dan precies vijfentwintig jaar. Ter ere van dit jubileum wordt het eerste exemplaar van het boek "Een tropisch paradijs in Amsterdam" aan de burgemeester uitgereikt. Ook wordt die dag het drenkelingendetectiesysteem officieel in gebruik genomen. Vanaf zaterdag 28 februari tot en 5 maart wordt er voor de bezoekers een feestweek georganiseerd met activiteiten waar jong en oud aan mee kunnen doen. De activiteiten variëren van spelen in een reusachtig waterkasteel tot een soort zwemvierdaagse.

Eerste tropische zwemparadijs van Europa
Destijds heeft wethouder De Miranda zich sterk gemaakt voor de komst van het tropische bad. Hij sprak de wens uit om de Costa del Sol bereikbaar te maken voor alle Amsterdammers. Het ontwerp van het bad heeft om die reden een grote koepel waar de zon volop door kan schijnen. De import van echte Spaanse palmbomen maakte het plaatje compleet. Het eerste jaar ontving het zwembad bijna 480.000 bezoekers. In de loop der tijd is dit aantal afgenomen, vanwege de opkomende concurrentie in vrijetijdbesteding. Sinds enkele jaren zitten de bezoekersaantallen weer in de lift tot 400.000 mensen in 2003.

Drenkelingendetectiesysteem
Het De Mirandabad kan na maanden voorbereiding het drenkelingendetectie-systeem in gebruik nemen in het vijfentwintig meter binnenbad. Drenkelingen die meer dan tien seconden bewegingloos op de bodem liggen worden door een camerasysteem gespot en de toezichthouders worden door licht- en geluidssignalen gewaarschuwd. De toezichthouders van het De Mirandabad hebben met goed gevolg een speciale training volbracht om goed met het systeem om te gaan. Zij zijn nu in het bezit van het internationaal erkende certificaat van Life Guard.