Gemeente Oosterhout

Archief deze week voor het laatst open

Afbeelding bij bericht

Ruimere openingstijden, een goed geoutilleerde studiezaal en een omvangrijke en professionele website die in Oosterhout nog ontbrak. Dat zijn enkele fysieke voordelen van de verhuizing van het Regionaal Archief West-Brabant locatie Oosterhout richting Tilburg.

Komende vrijdag 27 februari is het archief in De Bussel voor de laatste dag geopend. Volgende week verhuist de collectie in delen richting het Regionaal Archief in Tilburg. Daarmee komt er een einde het Oosterhoutse archiefdepot in de Bussel aan het Torenplein 10. Daar heeft het archief sinds 1983 kantoor gehouden.

Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad om aansluiting te zoeken bij het Regionaal Archief in Tilburg. Deze aansluiting bracht een kostenbesparing met zich mee en zou ervoor zorgen dat de kwaliteit van de zorg voor de archieven verhoogd zou kunnen worden. Ook betekende het het einde van de huisvestingsproblemen en stagnerende innovatie. Ook de archieven van de zes gemeenten uit de gemeenschappelijke regeling (samenwerking tussen de omliggende gemeenten Alphen, Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Geertruidenberg en Gilze-Rijen) verhuizen mee naar de Kazernehof 75 in Tilburg. In totaal gaat het om bijna 2500 strekkende meter archief.

Deze operatie zal in maart, april en mei gaan plaatsvinden. Originele archieven en collecties zijn pas weer vanaf 1 juni te raadplegen in Tilburg. Fotokopieën van de doop-, trouw- en begraafboeken en microfiches van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters kunnen vanaf half maart bij het Regionaal Archief Tilburg worden geraadpleegd. Een groot deel van de Oosterhoutse collectie is vanaf half maart digitaal beschikbaar en te bestellen op http://regionaalarchief.tilburg.nl.

Wie een bezoek wil brengen aan het Regionaal Archief Tilburg kan terecht aan de Kazernehof 75 in Tilburg. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het archief op zaterdag gesloten.

Het Oosterhoutse archief is gewend aan grootscheepse verhuizingen. Het verkaste ook in het verleden nogal eens. Ooit stond het nog in het noodgebouw tegenover Slotje Limburg om vervolgens naar de villa aan het Waterlooplein te verhuizen. Ook heeft het nog in de huidige brandweerkazerne in Oosterhout gezeteld.
17/3/2004