VU ziekenhuis

Immuuntherapie veelbelovend voor kankerpatiënten I

Vaccinatie als vorm van immuuntherapie is een eenvoudige behandeling en kan effectief zijn voor kankerpatiënten. Annemieke Dols beschrijft in haar promotieonderzoek twee manieren van deze immuuntherapie. Zij promoveert tegelijk met haar echtgenoot, Sybren Lodewijk Meijer, op vrijdag 27 februari aan het VU medisch centrum te Amsterdam.

Voor een deel van haar onderzoek ontving Dols de Outstanding Clinical Scolar Award 2002 van de American Association for Cancer Research.

De huidige behandelmethoden van kanker hebben veel bijwerkingen. Annemieke Dols beschrijft twee manieren van immuuntherapie die als eenvoudige behandelmethode voor kanker kunnen dienen.

Zo ontvingen patiënten in een beginstadium van huidkanker die na een chirurgische ingreep vrij waren van aantoonbare ziekte, maar met een verhoogde kans op terugkeer, een vaccin met peptiden (eiwitbouwstenen) afkomstig uit de kankercellen. Meer dan 95% van de patiënten ontwikkelde afweercellen tegen deze peptiden, 66% van hen bezat antitumorcellen. De komende jaren zal blijken of de door de vaccinatie opgewekte tumorafweer de terugkeer van kanker kan vertragen of voorkomen.