VU ziekenhuis

Immuuntherapie veelbelovend voor kankerpatiënten II

Immuuntherapie is zeer effectief gebleken bij de remming van de groei van tumoren bij proefdieren. Sybren Meijer beschrijft in zijn proefschrift Tumor-reactie T cell induction in clinical immunotherapy de klinische toepasbaarheid van twee immuuntherapiestrategieën. Hij promoveert, tegelijk met zijn echtgenote Annemieke Dols, vrijdag 27 februari 2004 aan het VU medisch centrum te Amsterdam.

Voor een deel van dit onderzoek ontving hij de Outstanding Clinical Scolar Award 2002 van de American Association for Cancer Research.

Patiënten met uitgezaaide vormen van huid- en nierkanker ontvingen een vaccin van hun eigen tumorcellen en een vaccin met een genetisch veranderde vorm hiervan. De behandeling had zowel een destructieve en een niet-destructieve immuunreactie tot gevolg.

Voor therapeutische toepassing moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar anti-tumorreacties. Langdurige kwaadaardige ziekte heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem, daarom is vaccinatie reeds in een vroeg stadium belangrijk.