Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

27-02-2004 Verre vakantiebestemming geliefd bij Nederlander De Nederlander boekt, volgens de ANVR / TNS NIPO boekingsstatistieken, dit jaar enthousiaster (+1%) zijn wintervakantie dan verleden jaar tot en met 8 februari.

Het zijn de vliegreizen die zorgen voor dit positieve resultaat. Turkije is bij de Nederlander deze winter zelfs 65% meer in trek als zonbestemming dan vorig jaar tot en met 8 februari, terwijl Spanje en Portugal aankijken tegen een daling van Nederlandse toeristen (resp. 9% en 17%). Ook verre bestemmingen zijn in deze donkere maanden zeer geliefd bij de Nederlandse vakantieganger (+27% met een marktaandeel van 28%).

Duiken we in de sneeuw, dan valt op dat in vergelijking met verleden jaar tot en met 8 februari 4% minder Nederlanders een sportieve vakantie heeft geboekt. Bekende wintersportbestemmingen als Oostenrijk en Frankrijk, landen met een groot aandeel op de sneeuwmarkt (47% en 36%), zien resp. 6% en 5% minder Nederlanders de besneeuwde bergen afkomen. Duitsland (+23%), Italië (+4%) en Tjechië (+9%) profiteren dit jaar goed.

Met thuis nog steeds Hollandse buien voelt de Nederlander zich al wat meer aangetrokken tot het boeken van een aantrekkelijke zomervakantie. In vergelijk met de vorige meting (t/m 18 januari: -14%) zien we de zomerboekingen licht verbeteren (-12%). Ook voor de zomervakantie boeken Nederlanders graag verre, vaak exotische, bestemmingen (+2%). Turkije ziet het aantal boekingen al wat toenemen: van 10% in de vorige meting naar 5% in deze. Landen als Griekenland (-20%), Spanje (-22%) en Portugal (-28%) kijken nog aan tegen een behoorlijke achterstand, maar wellicht gaan de Olympische Spelen en de EK Voetbal daar nog een positieve bijdrage aan leveren.
- Overeenstemming tussen ANVR/VLZ en IATA over plan voor vermindering van papierstroom tussen agenten en airlines (23-02-2004)