FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten opent klachtenmeldpunt metaalsector

FNV Bondgenoten heeft voor werknemers in de metaalsector een meldpunt geopend voor klachten over arbeidsomstandigheden. Het gaat dan met name om klachten over lasrook, oplosmiddelen en fysieke belasting, zoals zwaar tillen en trekken.
De meldingen die binnenkomen zullen worden doorgegeven aan de Arbeidsinspectie, die dan vervolgens actie kan ondernemen. De Arbeidsinspectie is op dit moment bezig met een grootscheeps inspectieproject in de metaal. Het meldpunt van FNV Bondgenoten sluit hierbij aan.
Aanleiding voor het instellen van het meldpunt en de inspecties door de Arbeidsinspectie, is het mislukken van het overleg met de werkgevers in de metalektro en de metaalbewerking over een arboconvenant eind vorig jaar.
Uit onderzoek in samenwerking met de werkgevers blijkt dat er nog een wereld te winnen valt wat betreft het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Vaak zijn werkgevers en werknemers onbekend met de technische mogelijkheden om het werk minder risicovol te maken. Maar het is ook zo dat werkgevers weigeren om geld uit te geven om de arbeidsomstandigheden voor het personeel te verbeteren. De werknemers zelf weten vaak niet wat hun rechten zijn op het gebied van arbeidsomstandigheden. Omdat gezondheidsklachten als gevolg van verkeerde arbeidsomstandigheden zich vaak pas op latere leeftijd openbaren, zijn velen zich ook niet bewust van de risico's. En daarnaast is er sprake van een drempel om klachten naar buiten te brengen.
FNV Bondgenoten start daarom een informatiecampagne in een deel van de sector. De leden daar krijgen brochure thuisgestuurd waarin ze geïnformeerd worden over goede arbeidsomstandigheden met betrekking lasrook, oplosmiddelen, zwaar tillen, duwen en trekken. Werknemers in de metaalsector kunnen zich -eventueel anoniem- met hun klachten melden bij het telefoonnummer 030-2738738 of via vgwmtel@bg.fnv.nl.

Meer informatie:
Jan Verhoeven, bestuurder FNV Bondgenoten

0570-512171 of 06-51257795
Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten

030- 2738389 of 06-51406105

27 feb 04 10:25