BouwNed


Aan de voorzitters en directeuren
van de lidverenigingen

Uw kenmerk/brief Ons kenmerk Datum
358/0402/vR/IN 25 februari 2004

Betreft Doorkiesnummer
melding bij NMa 0182-567 530

Mijne heren,

In aansluiting op diverse eerdere contacten en gesprekken breng ik het volgende onder uw aandacht.

Naar aanleiding van recente berichten over fraude in de bouwsector heeft het kabinet een oproep gedaan aan de bouwbedrijven om vóór 1 mei 2004 volledige openheid van zaken over hun verleden te geven aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)
ten aanzien van hun handelen in strijd met het mededingingsrecht over de periode

1 januari 1998 tot 1 januari 2003.

Geeft een bedrijf gevolg aan de oproep, dan zal het door de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat in beginsel niet uitgesloten worden van overheidsopdrachten (op basis van bouwfraudezaken tot 1 januari 2003). Andere diensten van de rijksoverheid en lagere overheden zijn niet aan deze toepassing gebonden. Zij kunnen blijven besluiten tot uitsluiting van deze bedrijven. Zwarte (of witte) lijsten kunnen niet worden gebruikt. Dat betekent dat per aanbesteding ten aanzien van elk individueel bedrijf beoordeeld zal moeten worden of het bedrijf van een opdracht uitgesloten kan worden.

Over deze vrijwillige melding en de clementieregeling van de NMa heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer vooralsnog het volgende gemeld:

Clementieregeling NMa


- bepalend voor de mate van clementie zijn rangorde van kennisgeving en het moment waarop dat plaatsvindt;

- alle informatie die de onderneming over het kartel heeft of krijgt dient vermeld te worden;

- het moet informatie zijn waarover de NMa nog niet beschikte;
- de informatie moet het mogelijk maken een onderzoek te starten of additionele waarde te hebben voor een onderzoek;

- de onderneming dient volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen en mag het onderzoek van de NMa niet belemmeren.

De aanmelding en bijbehorende clementieverzoeken kunnen bij de clementiefunctionaris van de NMa worden ingediend. Adresgegevens: Clementiebureau van de NMa
t.a.v. de heer mr. J. Schönau
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
tel.nr.: 070 - 330.17.10
faxnr.: 070 - 330.17.00
e-mail: nma-clementie@nmanet.nl

Aan genoemde functionaris dient u, desgewenst in overleg met uw juridisch adviseur, te melden dat u in kartelverband hebt samengewerkt om een opdracht te verwerven en dat u bereid bent hem alle bij u beschikbare informatie te verschaffen.
De clementiefunctionaris zal u vervolgens benaderen om deze informatie - over de
werken waarop deze samenwerking betrekking had en welke bedrijven daarbij waren betrokken - in concreto aan hem te verschaffen.

Medewerking van een bedrijf kan leiden tot een matiging van de boete en in bepaalde gevallen tot immuniteit.

Het kabinet heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer vermeld dat de NMa gebonden is aan een geheimhoudingsplicht en dat de gegevens alleen door de NMa mogen worden gebruikt en niet aan het Openbaar Ministerie mogen worden doorgegeven.

Het bestuur van het AVBB roept de bij zijn lidverenigingen aangesloten ondernemingen op aan het verzoek van het kabinet gevolg te geven, indien het bedrijf in kwestie in strijd heeft gehandeld met het bovenbedoelde mededingingsrecht.

Als dit het geval is, maar daarover geen "bescheiden" (meer) voorhanden zijn, zou dat ook aan de NMa moeten worden gemeld.

Hoogachtend,
ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF (AVBB)

mr.drs. L.C. Brinkman
voorzitter