GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 27 februari 2004 10:43
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hoe oordeelt Zalm over acceptatie Belgische begrotingstruc?

(27 februari 2004)

Eurostat heeft geaccepteerd dat het pensioenfonds van Belgacom (5 miljard euro) in mindering wordt gebracht op het financieringstekort van de Belgische overheid. GroenLinks wil weten wat minister Zalm daarvan vindt en of hij (gelet op het vermogen van 250 miljard euro van het ABP) ook iets dergelijks voor de toekomst overweegt. De volgende schriftelijke vragen zijn door Kees Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Financiën gesteld:


1) Heeft U kennis genomen van het recente besluit van Eurostat inzake de verwerking van overgenomen pensioenverplichtingen in de overheidsboekhouding (1,2)?
2) Welke positie hebben DNB en het CBS in dit besluit ingenomen?
3) Heeft U overleg gevoerd met DNB en CBS over de in te nemen positie? Zo ja, wat was uw inzet en wat was het resultaat van dit overleg?
4) Heeft U DNB en CBS verzocht een bepaalde positie in te nemen? Zo ja, wat was uw inzet en wat was het resultaat van uw actie?
5) Moeten we hier spreken van creatief boekhouden?
6) Zo ja, gaat 'Il Duro' hier tegen optreden?

7) Bent u van plan deze toegestane methode te benutten bij de Voorjaarsnota ten einde het begrotingstekort onder de 3% van het BBP te brengen ?
8) Deelt U de mening dat dit besluit onwenselijk is, aangezien eenmalige bijdragen bij overname van pensioenverplichtingen door de staat ten bate van het EMU-saldo gebracht mogen worden, terwijl de daarmee samenhangende verplichtingen buiten beeld blijven want 'pas' in de toekomst een negatief effect op het saldo hebben?
9) Deelt U de mening, dat deze boekhoudkundige verwerking een dubbele premie zet op nationalisatie van pensioenenverplichtingen aangezien de eenmalige bijdrage van de sponsor aftrekbaar is van de winstbelasting en voorts tot een beter EMU-saldo leidt, terwijl in werkelijkheid geen enkele vooruitgang op het gebied van afdekken van vergrijzingslasten wordt geboekt?
10) Is het niet buitengewoon vreemd, dat een dergelijk gevoelig besluit genomen wordt terwijl de politieke discussie over aanpassing van het SGP woedt, in het bijzonder de mogelijkheid om de omvang van nationale pensioenbesparingen een rol te laten spelen bij de beoordeling van nationale begroptingsposities en nationale Stabiliteitsprogramma's?
11) Bent U van plan dit besluit te agenderen op de komende Ecofin? Zo ja, welk doel streef U na?
12) Deelt U de mening, dat deze kwestie opnieuw aantoont dat het debat over verandering van het SGP snel moet uitmonden in nieuwe regels?
13) Zo ja, wat zal uw bijdrage zijn in dit debat?
14) Heeft U een prettig gesprek gehad met de heer Eichel? Is dit besluit van Eurostat nog voorwerp van overleg geweest? Zo ja, wat was de uitkomst daarvan?
15) Heeft u binnenkort een ontmoeting met de Belgische minister van Begroting? Zo ja, gaat u daar uw opvatting melden?

(1) Diverse perspublicaties 25 februari 2003,
(2) Voor besluit Eurostat: http://europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=2-25022004-EN-BP-EN&mode=download


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -