Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 27 februari 2004

Openbaar Ministerie vervolgt vier supporters van S.C. Heerenveen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat vier supporters van S.C. Heerenveen vervolgen voor hun aandeel in de ongeregeldheden op zaterdag 24 januari jl. op het NS-station in Zwolle en in de trein tussen Heerenveen-Zwolle en Zwolle-Leeuwarden.
Drie van hen zullen worden vervolgd voor het plegen van openlijk geweld in de richting van de politie d.m.v. het gooien met bierflesjes of -blikjes of met vuurwerk op het station van Zwolle (dit heeft niet geleid tot letsel of schade).
Een vierde verdachte wordt vervolgd voor het feit dat hij op de heenreis naar Zwolle opzettelijk met een flesje een ruit van de trein heeft vernield en het feit dat hij zich op het station van Zwolle heeft schuldig gemaakt aan het opruien van andere supporters in de richting van de politie.
Alle vier verdachten zijn bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod.

Niet opvolgen ambtelijk bevel op station Zwolle Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van de drie supporters die in Zwolle zijn gearresteerd, omdat zij zich niet van het perron hadden verwijderd, nadat de politie dit had gevorderd (formeel: het niet opvolgen van een ambtelijk bevel). Deze drie aanhoudingen zijn namelijk vooral verricht om de grote groep supporters daar in beweging te krijgen. Het OM vindt het niet opportuun en zelfs enigszins willekeurig om een drietal te vervolgen voor het gedrag wat een groep van 81 supporters kan worden aangerekend.

Vernielingen in de trein op de terugreis
Er worden ook geen supporters vervolgd voor de vernielingen die op de terugreis in de trein tussen Zwolle en Leeuwarden zijn gepleegd. Er zijn onder meer lampen vernield en stoelen kapotgesneden. NS schat de schade op ongeveer 10.000,- euro. Het OM ziet af van vervolging, omdat niet kan worden aangetoond wie precies wat heeft gedaan. Bijna elke supporter ontkent zijn eigen aandeel en er wordt amper of slechts zeer summier verklaard over het gedrag van anderen. Als deze zaak verder zou moeten worden onderzocht, zou dat een omvangrijk vervolgonderzoek betekenen; alle supporters zouden opnieuw en uitgebreid moeten worden gehoord over met name wat ze anderen hebben zien doen. Op de dag van aanhouding was daarvoor de tijd niet. Na overleg met de Spoorwegpolitie en de politie Fryslân, district Heerenveen, is besloten dit niet verder uit te zoeken. De capaciteit is daarvoor niet beschikbaar en de kans op succes wordt als zeer gering ingeschat.

Achtergrond
Op zaterdag 24 januari 2004 is een 81-tal supporters van S.C. Heerenveen aangehouden. De supporters waren op weg naar de uitwedstrijd tegen Vitesse, maar werden op het station van Zwolle teruggestuurd naar Fryslân, omdat er in de trein vernielingen zouden zijn gepleegd (waaronder een buitenruit).
Ook zou een conductrice zijn bedreigd (uit het onderzoek is echter komen vast te staan dat er voor de conductrice absoluut geen dreigende situatie was ontstaan. Zij heeft zelf ook uitdrukkelijk aangegeven dat zij zich nooit bedreigd had gevoeld).
Toen er op de terugreis ook nog eens vernielingen werden gepleegd, is besloten om de trein te laten doorrijden naar Leeuwarden, alwaar de 81 supporters zijn aangehouden en gehoord.

Naar aanleiding van deze incidenten heeft de divisie Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten, in samenwerking met de politie in Zwolle en Fryslân, een onderzoek ingesteld. Het OM in Leeuwarden heeft de zaak vervolgens overgenomen van het OM in Zwolle. De clubleiding van S.C. Heerenveen is inmiddels ingelicht over de strafrechtelijke beslissing in deze zaak.