De Unie


Scheuring dreigt in vakcentrale MHP

door Perry Feenstra

Interview met Jacques Teuwen: "We krijgen onze ideeën niet goed over het voetlicht"

AMSTERDAM - De MHP, de derde vakcentrale in Nederland, dreigt uiteen te spatten. De aangesloten bonden De Unie en de Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen (BBV) eisen een drastische koerswijziging van hun koepelorganisatie. Komt die er niet dan gaat in ieder geval De Unie, met krap 100.000 leden veruit de grootste MHP bond, een eigen weg.

Dat zegt De Unie voorzitter Jacques Teuwen in een gesprek met Trouw. De vertrouwensbreuk tussen vakcentrale voorzitter Verhoeven en Teuwen is compleet.

Als ik voorzitter van de MHP zou zijn en mijn draagvlak zou zo zijn afgenomen, was ik al lang opgestapt", zegt Teuwen over de positie van zijn vakcentrale voorman.

De vakcentrale slaagt er niet in zich voldoende te onderscheiden van FNV en CNV. Echt nijdig is Teuwen over de houding van Verhoeven over het Najaarsakkoord. De Unie heeft al vanaf de dag dat het akkoord gesloten is grote moeite met de nullijn, maar vindt bij MHP geen gehoor. Tenslotte verwijt hij het Verhoeven dat deze de club niet bij elkaar heeft weten te houden." Onder Verhoevens voorzitterschap daalde het ledental fors.

De bij MHP aangesloten organisaties besloten los van Verhoeven een koers uit te gaan zetten voor de vakcentrale. Wat Teuwen betreft wordt het stuk dat daaruit volgde, De Netwerkvakcentrale, de basis voor de MHP toekomst.

Ad Verhoeven gaat summier in op de aantijgingen: lk herken me er niet in.

vrijdag, 27 februari 2004