De Unie


Rabobank - Overleg nieuwe CAO van start

27 februari 2004 - De voorbereidingen voor het overleg over een nieuwe CAO voor de Rabobank zijn van start gegaan. Onlangs heeft de landelijke kadergroep vergaderd en een aantal gedachten geformuleerd. Graag wil ik uw mening over deze gedachten/vragen horen. Op basis daarvan kan dan de voorstellenbrief worden geformuleerd.

Naar verwachting zal de Rabobank op 8 maart 2004 positieve jaarcijfers 2003 presenteren. Cijfers die een hogere winststijging laten zien dan over 2002. Het resultaat van hard werken door de medewerkers en van verandering- en efficiencyprocessen, zowel bij de lokale banken, als bij Rabobank Nederland, Rabofacet, Rabobank International, De Lage Landen etc.
Deze processen zullen in 2004 worden voortgezet, waarschijnlijk zelfs in verhevigde mate.
De uitwerking van Visie 2005 plus, de fusies van vele lokale banken tot een aantal van ongeveer 150, de waarschijnlijk andere eisen aan de dienstverlening van Rabobank Nederland, de nu reeds bekend zijnde plannen met betrekking tot de effectendienstverlening, de intensivering van FAST, dat alles zal leiden tot kwalitatieve wijzigingen in de werkgelegenheid èn tot verlies van arbeidsplaatsen.

Najaarsakkoord
In het Najaarsakkoord hebben de regering, de werkgeversorganisaties en de vakcentrales de afspraak gemaakt voor 2004 geen (collectieve) loonsverhoging in de CAOs overeen te komen. Het hoofdbestuur van De Unie heeft verklaard dat weliswaar rekening wordt gehouden met dit akkoord, maar dat CAO-overleg maatwerk is en dat het mogelijk moet zijn toch collectieve loonsverhogingen af te spreken, daar waar de situatie daartoe aanleiding geeft. De Unie staat overigens wel alleen in deze opvatting.

De landelijke kadergroep heeft overwogen geen collectieve looneis in te brengen in het CAO-overleg. Een aantal factoren is daarbij van groot belang.
In het komend overleg moeten afspraken worden gemaakt over een nieuw systeem van beoordelen en belonen per 1 januari 2005. Dit vloeit voort uit eerdere CAO-afspraken. Zoals de plannen nu liggen zal dit leiden tot meer ruimte voor variabele beloning, met behoud van het huidige vaste inkomen. Daarnaast staat het najaarsakkoord variabele winstdelingsregelingen toe.

Extra maatregelen
Vanaf de totstandkoming van de CAO voor de Rabobank hebben de vakorganisaties tot op heden samen opgetrokken. Dit mede op uitdrukkelijk verzoek van de leden van De Unie. Zoals overigens de vakorganisaties steeds ook de samenwerking met de medezeggenschap hebben gezocht, en omgekeerd.

De kwalitatieve en kwantitatieve wijziging van de werkgelegenheid vraagt extra maatregelen bovenop of in plaats van de huidige afspraken in de CAO (Sociaal Statuut, Addendum en Faciliteiten Addendum). Er komen steeds meer signalen dat medewerkers - ondanks de bestaande CAO-afspraken daaromtrent - onder druk worden gezet (en dit ook laten gebeuren) om te accepteren dat bij boventalligheid maximaal een jaar naar ander werk wordt gezocht , waarna gedwongen ontslag volgt. Zonder afspraken over een vergoeding, of met korting van de bemiddelingstermijn op de vergoeding. Er is al een Kantonrechter die hierin is meegegaan. Wordt het geen tijd voor extra financiële middelen voor vrijwillige vertrekregelingen (voor boventalligen), voor forse bemiddelingsinspanningen en voor afspraken over de vergoeding aan het einde van de bemiddelingstermijn?
Dit alles overwegende gaat de voorkeur van de landelijke kadergroep uit naar een extra investering in de opvang van de kwalitatieve en kwantitatieve wijzigingen in de werkgelegenheid, en het niet stellen van een collectieve looneis, maar het afspreken van een alternatief door bijvoorbeeld een extra winstdeling en hogere variabele beloning.

Andere zaken die zijn besproken zijn de mogelijke gevolgen van wijzigend overheidsbeleid voor de Overgangsregeling VUT en het (pre)pensioen op 62 jaar, de opvang van de inkomensachteruitgang in het tweede ziektejaar (betaling tot 70% van maximumdagloon), verdere uitwerking CAO à la carte, werkdruk/ziekteverzuim etc.

Wat is uw mening?
Graag ontvang ik die op e-mail wll-w@unie.nl of fax 0345-851734, liefst vóór maandag 8 maart 2004. Bij voorbaat dank voor de door u te nemen moeite.

Wim ter Welle
Bestuurder De Unie

vrijdag, 27 februari 2004