GGD Rotterdam e.o.


GGD en Smeetsland bestrijden uitbraak van schurft

De GGD Rotterdam en omstreken en het verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam-Zuid bestrijden gezamenlijk een uitbraak van schurft onder bewoners en verzorgenden. Momenteel is bij veertien personen aangetoond dat zij ermee besmet zijn. Daarnaast hebben tientallen personen klachten die op schurft kunnen duiden. De uitbraak betreft zowel bewoners als verzorgers, waaronder personeelsleden en familieleden van de bewoners.

Schurft is een ongevaarlijke huidaandoening die veel jeuk veroorzaakt. Bij intensief lichamelijk contact, bijvoorbeeld bij de verzorging van bewoners, kan iemand die schurft heeft deze aandoening doorgeven aan een ander. De infectie is mogelijk door bewoners, personeelsleden of bezoekers het verpleeghuis binnengebracht. In de beginperiode van de infectie bestaan doorgaans geen klachten, waardoor deze zich ongemerkt kan uitbreiden.

De GGD en Smeetsland hebben samen een behandelplan ontwikkeld. Om maximaal effect te bereiken voorziet dit plan in de gelijktijdige behandeling van alle bewoners, en van de medewerkers en bezoekers die nauw contact met hen hebben. In totaal gaat het om meer dan tweeduizend mensen. Het is niet mogelijk gebleken de behandeling tot een kleinere kring te beperken, omdat de mensen met klachten op diverse afdelingen wonen of werken. De GGD laat vandaag per brief weten wie behandeld moeten worden.

De behandeling vindt plaats op 3 maart en bestaat in de meeste gevallen uit het slikken van enige pillen. Het is noodzakelijk dat iedereen op dezelfde dag behandeld wordt. Overigens zijn mensen bij wie schurft is vastgesteld al tussentijds behandeld. Dit helpt om bij hen de jeuk te verminderen, maar deze individuele behandeling is niet toereikend om de uitbraak in zijn geheel te bestrijden.

De GGD en Smeetsland hebben de bewoners, hun vertegenwoordigers en de medewerkers regelmatig per brief op de hoogte gesteld van de voortgang van de bestrijding. Bovendien wordt een aantal informatiebijeenkomsten gehouden waar bewoners, medewerkers en bezoekers met vragen terecht kunnen.
Lees hieronder verder over:

* Folder scabies