Waterschap Noorderzijlvest


Vervangen verduurzaamd hout in wijk Reitdiep

Tijdens de informatiebijeenkomst van 26 februari jl. is aan een grote groep bewoners van de wijk Reitdiep in Groningen uitleg gegeven over het vervolgtraject omtrent het vervangen van het aanwezige verduurzaamde hout.

In november 2003 heeft de Raad van State besloten dat het waterschap terecht de Wvo-vergunning voor het plaatsen van steigers en beschoeiing van verduurzaamd hout aan CV Reitdiep heeft geweigerd. Door het gebruik van verduurzaamd hout treedt vervuiling op aan het oppervlaktewater, door de uitloging van de in het hout aanwezige koper- en chroomzouten.

Het waterschap Noorderzijlvest heeft in december 2003 een inventarisatie uitgevoerd naar de gebruikte materialen van beschoeiingen en steigers.
Destijds is door CV Reitdiep een aanvraag voor een Wvo-vergunning ingediend voor de toepassing van verduurzaamd hout in beschoeiingen en steigers bij 280 woningen.
Tijdens de aanleg is door acties van het waterschap en op initiatief van de bewoners bij 122 woningen ander materiaal toegepast. Bij 158 woningen is tijdens de inventarisatie verduurzaamd hout in verschillende toepassingen aangetroffen.

Het waterschap heeft besloten dat het grootste deel van de aangebrachte materialen bij de 158 percelen moet worden verwijderd. Op die plaatsen waar het verwijderen extreem hoge kosten en ingrijpende operaties met zich meebrengt (bijvoorbeeld waar de beschoeiing is bevestigd aan de gevels van woningen of onder daken is bevestigd) wordt geen verwijdering geëist Dit betreft 9 percelen aan de Tjariet. Uiteindelijk wordt hiermee een saneringspercentage bereikt van meer dan 95%.

Het waterschap heeft overleg gevoerd met de CV Reitdiep en overeenstemming bereikt over het verwijderen en vervangen van bovenstaande materialen. De kosten van deze werkzaamheden komen volledig voor rekening van de CV Reitdiep. De CV Reitdiep zal de betreffende bewoners zo spoedig mogelijk nader informeren over het tijdstip en de wijze van uitvoering.