Gemeente Leiden

Persbericht

Boekje over nazimoorden op drie bekende Leidenaren in januari 1944

Publicatiedatum: 27 februari 2004

Op 4 januari 1944 werden drie Leidenaren door de Duitse Sicherheitspolizei doodgeschoten -in het kader van de zgn. Silbertanneacties- als represaille tegen de aanslag van het verzet op de

NSB-directeur van het Arbeidsbureau te Leiden.

De slachtoffers waren Hans Flu, een jonge huisarts, Harmen Douma, hoofd van de Eerste Leidsche Schoolvereeniging en dr. Christiaan de Jong, conrector van het Stedelijk Gymnasium.

In 1994, 50 jaar na deze terreurdaad, werd in het stadhuis van Leiden een drukbezochte herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Enige tijd daarna werden drie nieuwe straten in Leiden naar de slachtoffers vernoemd.

Thans hebben enkele nabestaanden het initiatief genomen hun herinneringen aan de gebeurtenissen uit die tijd op schrift te stellen en in een boekje, getiteld Leiden 4 januari 1944, uit te geven. Woensdag 3 maart 2004, om 16.00 uur, in de Burgerzaal van het stadhuis te Leiden,

neemt Burgemeester Lenferink het eerste exemplaar van dit boekje in ontvangst uit handen van mevrouw mr. H. de Jong, dochter van wijlen dr. Chr. de Jong.

Tijdens deze bijeenkomst spreekt prof. dr. H. Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, gevolgd door een korte bijdrage van achtereenvolgens:

* mr. M. van der Stoel, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-leerling van de Eerste Leidse Schoolvereeniging
* mr. C.J.D.Waal, voorzitter van de Vereniging Oud Leiden
* mevrouw mr. H. de Jong.

De initiatiefnemers hebben besloten om aan alle (hoofd)bewoners van de straten die naar hun omgekomen familieleden zijn vernoemd, gratis een exemplaar van het boekje aan te bieden.

Deze pagina is gewijzigd op 27-02-2004