Gemeente Dordrecht


---

Synode van Dordrecht

Carla Franken
In opdracht van de gemeente Dordrecht heeft uitgeverij Stroombaan een boekje uitgegeven over de Dordtse Synode van 1618 -1619. Burgemeester R.J.G. Bandell kreeg bij de opening van de Reformatorische Gezinsbeurs Wegwijs een eerste exemplaar aangeboden door auteur prof.dr. Fred van Lieburg.

Het boekje telt 32 pagina's en gaat op een heel toegankelijke manier in op allerlei aspecten van de Synode. Wat is de Synode en waarom werd die in Dordrecht gehouden? Wat betekende dat voor de stad? En wat waren de belangrijkste gevolgen van de Synode voor de Kerk. En voor de taal, want het besluit om de Bijbel uit de brontaal te vertalen (de Statenbijbel) in het Nederlands heeft de basis gelegd voor de taal zoals wij die nu spreken en schrijven.

Het rijk geïllustreerde boekje is voor EUR 2,95 te koop bij veel boekhandels in Dordrecht en omgeving (Jeka, Tol, Dekkers, De Hoop en de Kosterij in Hendrik Ido Ambacht en bij diverse boekhandels in de Alblasserwaard) en onder meer bij de VVV en het Stadsarchief.

Het boekje is een eerste in een reeks over aspecten van (de geschiedenis van) Dordrecht. Bij voldoende belangstelling verschijnen jaarlijks drie à vier nieuwe boekjes.