Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
27 februari 2004
Gemeente Zelhem moet VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Zelhem voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte, milieu en veiligheid even goed uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet - en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu in Zelhem. De lijst met knelpunten is lang. Het gemeentebestuur is gevraagd stappen te ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat Zelhem de wet- en regelgeving op de onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. Vooral de aanvragen voor bouwvergunningen worden onvoldoende getoetst. Dit heeft de gemeente in 2002 zelf ook al geconstateerd en openbaar gemaakt. De inspectie vindt het zeer opmerkelijk dat de gemeente hier niet direct consequenties aan heeft verbonden, maar eerst het onderzoek van VROM heeft afgewacht. Daarnaast geeft de gemeente veel bouwvergunningen af op grond van eigen vastgestelde beleidsregels. Deze zijn echter in strijd met het bestemmingsplan. Ook heeft de gemeente een omvangrijke achterstand bij het verlenen van gebruiksvergunningen. De uitvoering van de milieuregelgeving is beter. Hierbij zijn weinig overtredingen geconstateerd.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. Afgesproken is dat Zelhem een plan van aanpak met maatregelen opstelt. De voortgang hiervan wordt voorgelegd aan de inspectie.

Meer info:
Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 380 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16599 )