Ingezonden persbericht


E-werken is enige alternatief voor verkeersfiles

Donderdag 26 februari 2004, sneeuwbuien vallen gestaag. Gevolgen:


· 762 km file op de weg, een bijna-record in de file-top vijf van de afgelopen jaren! Vraag: waarom stappen alle forensen gedachteloos 's ochtends in hun auto, terwijl de radio duidelijk aangeeft dat het weer slecht is en dat er files zijn?


· Station NS Amsterdam CS: Er rijden geen treinen richting Utrecht vanwege bevroren wissels, en dat zal de gehele ochtend en middag voortduren.

Als de trein niet rijdt en de auto geen alternatief biedt, is (tel)ewerken het enige alternatief dat overblijft. Gisteren was bij uitstek een E-werkdag voor forensen. Onder E-werken verstaan wij "tijd- en plaatsonafhankelijk werken, gebruikmakend van informatie-, communicatie- en kantoortechnologie, vast of mobiel". Dat gaat verder dan alleen thuis achter een PC zitten en mailtjes afhandelen. Ook kan met tegenwoordig zeer eenvoudig en betaalbaar telefonisch vergaderen. Een laatste ontwikkeling is het vergaderen met gebruikmaking van spraak en beeld via de PC. De enige vereisten zijn een PC of laptop met een breedband verbinding. Wil men het echt goed voor elkaar hebben, dan is het nodig om op afstand ook alle kantoordossiers te kunnen binnenhalen en bekijken/bewerken. We komen hier op het terrein van het documentmanagement en het "papierloze kantoor".

WAAROM WORDT ER NIET MEER GEBRUIK GEMAAKT VAN E-WERKEN?

Nederland staat internationaal op de 1e plaats voor wat betreft het aantal e-werkers, nl. ruim 26% van de werkzame bevolking. Naar onze schatting bedraagt het aantal op dit moment ongeveer 1 miljoen werknemers.

E-werken helpt bij:


· Verminderen spitsverkeer


· Vermindering CO2-belasting voor het milieu


· Vermindering tijdverlies door (onnodige) verplaatsingen


· Verbeteren werk/privé balans van de werknemer


· Verminderen ziekteverzuim

Maar kennelijk is dit nog niet voldoende om op het juiste moment daar ook daadwerkelijk gebruik van te maken, zoals gisteren. Wat daar de oorzaak van is, is niet duidelijk; het heeft waarschijnlijk te maken met "ingebakken ritmes tussen de oren" en gewoontes van forensen.

VOORSTEL

Wij stellen voor dat bij dit soort slecht-weervoorspellingen de media (radio- en TV- nieuwsdiensten; teletekst; ANWB) actiever en nadrukkelijker wijzen op het goede alternatief van e-werken. Dit zal het (nadenken over het gebruik van) e-werken stimuleren en het file-leed in ons land helpen verzachten.