Inspectie Werk en Inkomen

Jaarplan 2004 aangepast door invoering nieuwe bijstandswet

De Inspectie Werk en Inkomen heeft haar Jaarplan 2004 aangepast naar aanleiding van de invoering van de Wet werk en bijstand en de gevolgen voor het toezicht op gemeenten. Deze veranderingen heeft zij kenbaar gemaakt in een brief aan de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die vandaag openbaar wordt.

De inspectie heeft het toezicht op de uitvoering van de Wet werk en bijstand ingericht in lijn met de wet. Dat betekent dat er niet langer sprake zal zijn van toezicht op individuele gemeenten maar van toezicht op metaniveau. De inspectie wil zich zo veel mogelijk richten op de werking van het systeem van sturing, beheersing en verantwoording bij gemeenten. Dit heeft gevolgen voor de inrichting en werkwijze van de inspectie. Zo vervallen bepaalde activiteiten en ook sluiten we in de loop van 2004 de vijf regionale vestigingen. Het personeelsbestand neemt hierdoor af met ongeveer honderd fte. De gemeenten zijn hierover in oktober 2003 geïnformeerd.

De inspectie heeft bij het schrijven van het jaarplan voor 2004 al in enige mate rekening gehouden met de veranderingen die in het verschiet lagen. Een deel van de activiteiten die in het Jaarplan 2004 zijn genoemd, gaat dan ook gewoon door. De gemeentebesturen verantwoorden zich voor het eerst over hun uitvoering van de wet na het jaar van invoering van de Wet werk en bijstand. De inspectie baseert zich op die verantwoordingsinformatie en geeft dus in 2004 nog geen oordeel over de rechtmatigheid van de uitvoering van de Wet werk en bijstand of over de wijze waarop de gemeentebesturen bijdragen aan het bereiken van de doelen van de wet.

persbericht IWI, 27 februari 2004