Gemeente Nuenen


27/02/2004
Jaarrekening 2003

Jaarrekening 2003 sluit positief maar een stringent financieel beheer blijft noodzakelijk.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen heeft de Jaarrekening 2003 gepresenteerd. De jaarrekening sluit met een positief saldo van 699.000,- euro.
Voor 2003 was aanvankelijk een overschot geraamd van 130.000,- euro. Door de gunstige resultaten in het laatste kwartaal met name door incidentele verkoop van NV Razob, het niet aanwenden van de post onvoorzien en het resultaat uit de afwikkelingen "nog te verwachten kosten" is het resultaat uiteindelijk 699.000,- euro. Ook het strikte budgetbeheer in 2003 heeft bijgedragen aan het positieve resultaat. Door dit positieve resultaat is de financiële reservepositie van de gemeente verbeterd. Veel van de posten die nu bijdragen aan het positieve resultaat hebben echter een eenmalig karakter en leveren geen bijdrage voor de toekomstige financiële positie. Het blijft dus belangrijk om een stringent financieel beheer te voeren.

De belangrijkste ontwikkelingen die het begrotingsresultaat beïnvloeden, zijn:

· afwikkelingen van de activa op wegen conform raadsbesluit 30 oktober 2003: -/- 1.930.000 euro

· openstaande afwikkelingen "nog te verwachte kosten": + 1.200.000 euro

· resultaat verkoop Razob-Essent (met in mindering gebracht het verwachte bedrag): +218.000

· bedrag 'onvoorzien 2003' dat niet gebruikt is: +145.000 euro

Het positieve resultaat door de openstaande afwikkelingen is veroorzaakt door het uitgebreid doorlichten van alle budgetten. Hierbij zijn alle bedragen die gereserveerd zijn voor "nog te verwachten kosten" vrijgegeven ten gunste van het resultaat 2003. Voor 2004 en latere jaren zijn daarom goede planning en beheer van financiën nodig.

Beleidsinhoudelijke worden in het Jaarverslag 2003 de volgende belangrijke activiteiten genoemd:
Algemeen bestuur

· De verdere invulling van het dualisme in de gemeente Nuenen, waarbij diverse verordeningen zijn vastgesteld en gezocht wordt naar een goede balans tussen de nieuwe verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de raad en het college van B&W.

· Vergaande regionale samenwerking met betrekking tot woningbouw.

Inwoners

· De nieuwe beperkte avondopenstelling voor het publiek is een succes gebleken. Voor 2004 wordt dit gecontinueerd.
Openbare orde en veiligheid

· Integraal Veiligheidsbeleid heeft continue aandacht en ook de rampenbestrijding krijgt steeds meer aandacht.
Infrastructuur en woonomgeving

· Aan diverse wegen en openbaar groen heeft groot onderhoud plaatsgevonden (Smits van Oyenlaan, Molvense Erven etc.)
· Snelheidsremmende maatregelen zijn getroffen op de Vorsterdijk en het Boord.

· In december 2003 is het bomenbeleidsplan vastgesteld, samen met de inwoners.
Onderwijs

· De startnota Brede School is begin 2003 opgesteld.
· Met betrekking tot het leerlingenvervoer is gekozen voor Conexxion. Deur-tot-deur vervoer is hierbij geregeld.

· Leerplicht wordt vanaf 2003 weer stringent gecontroleerd. Cultuur en Welzijn

· Besloten is om de komende vier jaar 25.000,-- beschikbaar te stellen voor de stichting Van Gogh Documentatiemuseum.

· In het kader van het ouderenbeleid, gestart met een klussendienst en is een mantelzorgondersteunings-punt gerealiseerd.
· Eind 2003 wordt een convenant afgesloten tussen alle betrokkenen met betrekking tot de tijdelijke jongerenhuiskamer bij De Hongerman. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer
· Belangrijke activiteiten in 2003 waren de uitvoering van het plan van aanpak inzake de VROM-rapportage (de rapportage van het ministerie van het behandelingsproces van bouw-, sloop- en vrijstellingsaanvragen) en het verder opschonen van de achterstanden in de behandeling van bouwaanvragen.

· Op gebied van ruimtelijke ordening zijn er legio ontwikkelingen en activiteiten te melden zoals de procedure van een nieuwe basisschool, uitbreiding bedrijventerreinen, bestemmingsplan Berg-Weverstraat en is voortgang geboekt met de actualisatie van alle oude bestemmingsplannen.

· De milieutaken van de gemeente worden uitgevoerd door de Milieudienst Regio Eindhoven conform een jaarlijks milieu-programma. Belangrijke activiteiten zijn: actualiseren bedrijvenbestand, kwaliteitsverbetering, verlenen actuele milieuvergunningen, aandacht voor handhaving, registratie particuliere tanks en training bouwstoffenbesluit.

· Op gebied van volkshuisvesting is in 2003 gestart met het opstellen van een Ruimtebalans. Dit is een inventarisatie van mogelijke inbreidingslocaties voor het realiseren van sociale woningbouw, ouderenhuisvesting en tal van voorzieningen.
Economische ontwikkeling

· Breedband, in het kader van de realisering van een gemeentebrede ICT-netwerkstructuur zijn diverse activiteiten opgestart in 2003.
· Verder zijn te noemen: revitalisering bedrijventerreinen, ontwikkelingsvisie Eeneind en uiteraard alle activiteiten in het kader van de bouwgrondexploitatie (denk hierbij met name aan Luistruik/Oude Landen).

De jaarrekening wordt op 4 maart in de Commissie Voor Algemeen Bestuurlijke Zaken en financiën besproken. De behandeling in de gemeenteraad vindt plaats op donderdag 18 maart 2004 vanaf 19.30 uur in de Raadszaal in Het Klooster.