De Unie


ABN AMRO - Alsnog afspraken over plaatsingsprocedu

't kan vriezen, 't kan dooien

27 februari 2004 - Na een lange, maar constructieve onderhandelingsdag hebben De Unie en de collega bonden op 26 februari jl. nieuwe afspraken gemaakt met ABN AMRO over de selectiecriteria bij reorganisaties. De Unie is tevreden over de nieuwe afspraken, maar vooral ook over het feit dat ABN AMRO alsnog bereidt is gebleken om dit sociale onderwerp niet eenzijdig te regelen.

De nieuwe afspraken worden een aanvulling op de Employability overeenkomst, die geldt tot 1 januari 2008, en regelen hoe een boventallige wordt aangewezen bij een reorganisatie. Daarbij is de inbreng van de bonden duidelijk benoemd: bij gelijkblijvende functies wordt eerst afgespiegeld (onderverdeling in leeftijdscategorieën) en daarna volgt aanwijzing binnen de categorieën op basis van diensttijd (1 tot 5 punten afhankelijk van de duur van het dienstverband). De door ABN AMRO gewenste kwaliteit (1-5 punten, waarbij de beoordelingen, kennis & vaardigheden en gedrag herkenbare elementen zullen zijn) speelt voortaan een even grote rol bij de selectie. Opgeteld kunnen de beide criteria maximaal 10 punten opleveren. Degene met de minste punten zal als boventallige worden aangewezen.

Na de beoordeling
Na de beoordeling van de aanwijzing zal de uitkomst worden besproken in de toetsingscommissie (management, HR en het VO). Tegen een boventalligverklaring staat vervolgens altijd beroep bij de CAO Advies Commissie (CAC) open als daar aanleiding toe is.

Ingrijpend gewijzigde functies
Voor ingrijpend gewijzigde functies geldt dat fair en transparant zal worden geselecteerd op basis van belangstellingsregistratie en potentieelbeoordeling. De uitkomsten hiervan moeten door ABN AMRO gemotiveerd worden.

Toepassing van de criteria
De criteria worden vanaf heden toegepast op nieuwe en nog niet afgewikkelde reorganisaties (onder andere Marco Polo en Group Audit). In principe geldt een en ander ook voor OIP&S, maar daar heeft het management al op basis van de oude kwaliteitscriteria medewerkers boventallig verklaard, wat nu dus onjuist kan zijn. De effecten zullen nog nader worden bekeken.

Joop Hofland
Bestuurder


* Plaatsingsprocedure Reorganisatie Employability-overeenkomst (pdf)

vrijdag, 27 februari 2004