Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
30 januari 2004 AI/AMF/04/7468

Onderwerp Datum
Reactie op persbericht AI-project land- en 27 februari 2004
tuinbouw 2002

Op 30 januari jl. heeft u mij verzocht om een reactie te geven op het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin wordt gemeld dat bij 18% van de ondernemingen in de land- en tuinbouw overtredingen op het terrein van de Wet Arbeid Vreemdelingen zijn geconstateerd. Hierbij geef ik u mijn reactie.

Het landelijke AI-project Land- en tuinbouw 2002 heeft geleid tot de constatering van 119 overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen. Dat zijn 119 overtredingen teveel. Procentueel gaat het om 18% van de onderzochte ondernemingen.
Onder andere om verdringing van prioriteitgenietend arbeidsaanbod te voorkomen is het werkgevers verboden om een vreemdeling te werk te stellen zonder te beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Daarom, maar ook vanwege dikwijls aan illegale tewerkstelling verbonden verschijnselen als uitbuiting en concurrentievervalsing wordt illegale tewerkstelling krachtig bestreden. In het Jaarplan 2004 van de Arbeidsinspectie (AI) is verwoord op welke wijze de AI de illegale tewerkstelling aanpakt. Het Jaarplan is op 12 januari 2004 aan de Tweede kamer gezonden. Enkele punten daaruit wil ik hier noemen. De in 2003 gestarte gefaseerde uitbreiding van de inspectiecapaciteit tot 180 fte geeft een belangrijke impuls aan de bestrijding van illegale tewerkstelling. De land- en tuinbouw is en blijft voor de Arbeidsinspectie een van de speerpuntsectoren, omdat illegale tewerkstelling in deze sector meer dan evenredig voorkomt. Het AI-project Land- en tuinbouw wordt dan ook, net als in 2003, in 2004 voortgezet. Tevens wordt via het landelijk dekkend netwerk van multidisciplinaire interventieteams en het AI-project uitzendbureaus/loonbedrijven de illegale tewerkstelling in de agrarische sector aangepakt. In het kader van dit laatste project vinden immers ook controles plaats bij uitzendbureaus en loonbedrijven die (mede) in de agrarische sector actief zijn.

2

In preventieve zin ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de LTO-projecten Seizoenarbeid en Certificering handmatige loonbedrijven. Beide projecten geven op positieve wijze ondersteuning aan werkgevers bij hun personeelsvoorziening. Door de legale personeelsvoorziening te faciliteren, wordt de illegale tewerkstelling teruggedrongen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)