Regering.nl

27 feb 2004

'GEEN VERSCHIL VAN INZICHT OVER GEWELDSINSTRUCTIE'

Het bericht in de media dat het OM vindt dat de Nederlandse SFIR-militairen in Irak geen geweld zouden mogen gebruiken, is onjuist. Dat schrijven de ministers Kamp, Donner en Bot in een brief aan de Tweede Kamer.

De ministers verwijzen in hun brief naar berichtgeving in de media over een brief van het college van procureurs-generaal. In deze brief geeft het college een toelichting op het strafrechtelijk onderzoek naar het schietincident op 27 december 2003 in Irak. Het college schrijft dat het openbaar ministerie van oordeel is dat, gezien de geweldsinstructie, de militair in dit specifieke geval niet had mogen schieten. Het college laat zich echter niet uit over de inhoud van de instructie voor het gebruik van geweld in andere gevallen, schrijven de bewindslieden.

'De passage uit die brief die betrekking had op de geweldsinstructie, is verkeerd geĂŻnterpreteerd. Ten onrechte is gesuggereerd dat het openbaar ministerie van oordeel is dat militairen in Irak in het algemeen geen geweld, waaronder het afvuren van waarschuwingsschoten, mogen aanwenden op basis van de geweldsinstructie. Dit is niet juist. Er bestaat geen verschil van inzicht over de geweldsinstructie. Zoals gezegd, de bedoelde passage heeft betrekking op een concreet geval', aldus de ministers.

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben deze week een bezoek gebracht aan de Nederlandse soldaten in Irak. Zij schrijven dat tijdens dit bezoek nog eens is gebleken 'dat er bij de Nederlandse militairen in Irak geen onduidelijkheid bestaat over de geweldsinstructie en de toepassing daarvan'.

Geweldsinstructie
De geweldsinstructie is geheim, omdat anders het werk van de internationale troepenmacht in Irak nog moeilijker wordt. 'Als iedere Irakees de tekst van de geweldsinstructie zou kennen, dan zouden ze bij elk incident precies tot de streep kunnen gaan', aldus een toelichting van het openbaar ministerie. Alle militairen die naar Irak worden uitgezonden, krijgen een theoretische en praktische training over het al dan niet gebruiken van geweld.

Bron:



Zie het origineel

- Brief aan de Tweede Kamer

- OM laat zich niet uit over aanwenden van geweld in het algemeen (verklaring OM)

- Dossier OM en militaire zaken (met vraag en antwoord over de geweldsinstructie)


Zie het origineel