Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 27 februari 2004

32 procent koopt geen nieuwe fiets
Barrels uit angst voor fietsdiefstal

De Fietsersbond heeft onderzoek gedaan naar de effecten van fietsdiefstal. Van de 4300 geënquêteerde mensen gaf 32 procent aan geen nieuwe fiets te kopen uit angst voor fietsdiefstal. Zij rijden op oude, onveilige fietsen of stoppen helemaal met fietsen. De fietsbranche loopt hierdoor jaarlijks veel inkomsten mis.

De Fietsersbond vindt dat fietsdiefstal veel steviger aangepakt moet worden. De fietsfabrikanten kunnen hier een bijdrage aan leveren door het aanbrengen van goede sloten op nieuwe fietsen en ervoor te zorgen dat fietsen een uniek, goed afleesbaar framenummer hebben. Dit maakt het mogelijk om gestolen fietsen te herkennen. Daarnaast pleit de Fietsersbond voor een gedragscode voor de fietsdetaillist. In deze code staan maatregelen die voorkomen dat de handelaar ­en later de klant- gestolen fietsen koopt.

Ook gemeenten en politie kunnen veel meer doen om fietsdiefstal tegen te gaan. Gemeenten die zich op het ogenblik extra inspannen zijn Harderwijk met de inzet van stadswachten bij de opsporing van gestolen fietsen en Amsterdam met de integrale aanpak fietsdiefstal. Beide gemeenten doen mee aan het Offensief: Houd de Fiets van de Fietsersbond en beide zijn genomineerd voor de prijs van beste en meest innovatieve praktijkvoorbeeld van Binnenlandse Zaken. Ook het rijk moet meer doen: het lang beloofde landelijke register voor gestolen fietsen moet zo snel mogelijk bij alle politiekorpsen werken.

De enquête over fietsdiefstal vormt onderdeel van de campagne tegen fietsdiefstal Offensief: Houd de Fiets. In deze campagne daagt de Fietsersbond alle betrokken partijen uit fietsdiefstal met alle mogelijke middelen te bestrijden. De Fietsersbond zelf geeft fietsers voorlichting over het op slot zetten van de fiets en over het voorkomen van de aankoop van een gestolen fiets.


---



Ingezonden persbericht