Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
27 februari 2004

Positie fiscus als schuldeiser

De ministerraad heeft op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken en minister Zalm van Financiën ingestemd met een internationaal vergelijkend onderzoek naar bodemrecht en fiscaal voorrecht. Dit besluit is genomen naar aanleiding van het rapport van CPB en Ecorys-NEI, getiteld: Afschaffen of niet? Analyse van fiscale verhaalsrechten bij faillissementen. Dit rapport brengt de budgettaire consequenties in beeld van mogelijke aanpassingen van de positie van de fiscus als schuldeiser.

Uit de onderzoeksresultaten van CPB/Ecorys-NEI blijkt dat de directe budgettaire effecten bij het zonder meer afschaffen van de bevoorrechte positie van de Belastingdienst omvangrijk en negatief zijn, maar dat daar ook positieve welvaartseffecten tegenover staan die niet goed zijn te kwantificeren. Dat betekent dat op basis van deze rapporten geen afgerond oordeel kan worden gegeven over het effect van deze maatregel voor de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën.

Het kabinet wil daarom de beschikbare informatie verbreden met ervaringen uit andere landen, waaronder landen die afgelopen jaren vergelijkbare maatregelen hebben getroffen. De ministeries van Financiën en Economische Zaken voeren het onderzoek uit. Naar verwachting zal het onderzoek binnen enkele maanden worden afgerond.

RVD, 27.02.2004