Ministerie van Defensie


---


---

foto: Kranslegging bij het monument aan de Wassenaarse Slag (Peter Wiezoreck)

Franse commando's herdacht

27-2-2004 14:23:00

Met enig militair ceremonieel zijn vandaag (27 februari) bij het Trépelmonument aan de Wassenaarse Slag de zes Franse commando's herdacht die hier bij een verkenningsactie in februari 1944 sneuvelden.

Bij het naar de commandant van de eenheid, kapitein Charles Trépel genoemde monument bij het Wassenaarse strand, hadden zich oud-commando's, oud-mariniers en oud-bemanningsleden van de MTB verzameld om eer aan de gesneuvelden te bewijzen. De ambassadeur van Frankrijk, mevrouw A. Gazeau-Secret, en de burgemeester van Wassenaar, mr. J.H.A. van den Muijsenberg, hielden korte toespraken, waarna een minuut stilte volgde. Vervolgens was er gelegenheid tot het leggen van kransen en bloemen.

In de nacht van 27 op 28 februari 1944 zette een Britse motortorpedoboot kapitein Trépel en zijn groep aan land om een route voor geheime agenten te verkennen. Tijdens deze riskante operatie moeten zij tegen een hoogspanningsdraad zijn aangelopen. Daardoor raakten de Duitsers gealarmeerd en werden de indringers ontdekt. Dit kostte uiteindelijk alle zes het leven.