Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, vrijdag 27 februari 2004

Alkmaar 27-02-2004 - 16.00 uur

Dader beroving aangehouden, maar geen slachtoffer bekend Alkmaar, donderdag 26 februari 2004.
Op donderdagavond heeft de politie de verdachte van een tasjesroof aangehouden. Omstreeks 21.00 uur werd een vrouw beroofd op het Ritsevoort in Alkmaar. Een getuige belde de politie die snel ter plaatse was en een onderzoek instelde. Na een zoekslag trof de politie een verdachte aan bij het Clarissenbolwerk. Ook de buit werd hier gevonden. De verdachte, een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij heeft de beroving inmiddels bekend. Het slachtoffer heeft zich echter nog niet gemeld bij de politie. De politie verzoekt haar contact op te nemen met de politie in Alkmaar zodat zij haar spullen terug kan krijgen en aangifte kan doen. (0900-8844).

Waarschuwing bij gebruik geldautomaten

Alkmaar, vrijdag 27 februari 2004.
In de afgelopen weken hebben zich in de regio gevallen voorgedaan waarbij criminelen frauderen met bankpassen. Het gaat hierbij om 'skimming', waarbij de magneetstrip van de bank- of Giropas wordt gekopieerd en daarnaast de pincode op slinkse wijze wordt verkregen.

De pincode kan op verschillende manieren worden verkregen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een camera (al dan niet via een nieuw front op de geldautomaat) of het meekijken over de schouder tijdens het intoetsen van de pincode bij de geldautomaat. De politie waarschuwt ook voor diefstal waarbij zowel de bank- of Giropas als de pincode in het bezit komen van criminelen. In dergelijke gevallen hebben criminelen een aanpassing in de gleuf van de geldautomaat aangebracht, waardoor de pas - als deze wordt ingevoerd - blijft steken. Een zogenaamd betrouwbaar persoon biedt vervolgens aan om te helpen en adviseert om nogmaals de pincode in te toetsten. De pincode wordt dan afgekeken, terwijl de pas nog steeds in de gleuf van de geldautomaat blijft steken. Vervolgens dringt de crimineel er op aan dat de pashouder even bij de bank naar binnen gaat en biedt aan om even bij de geldautomaat te blijven (met bankpas). Op het moment dat de pashouder bij de bank naar binnen gaat, verdwijnt de crimineel met de pas en pincode om direct de rekening van de pashouder te plunderen.

De politie adviseert iedereen alert te zijn op dergelijke situaties en om de onderstaande tips in acht te nemen. Pashouders dragen daarmee zelf bij aan de veiligheid van pinnen:

* Neem de omgeving van de geldautomaat zorgvuldig op alvorens geld op te nemen. Zijn er verdachte omstandigheden in de omgeving of aan de geldautomaat, neem dan geen geld op.

* Scherm het intoetsen van de pincode zorgvuldig af met handen of lichaam, zodat niemand kan meekijken.

* Blijft de pas steken in de geldautomaat, ga dan niet weg en blokkeer direct telefonisch de pas.

* Noteer de meldnummers voor het blokkeren van de pas in de agenda of zet de nummers in de mobiele telefoon.

* Controleer het bank- of Girorekeningafschrift direct bij ontvangst op onjuistheden.

* Meld onveilige omstandigheden bij betaalautomaten in bijvoorbeeld een winkel bij het landelijk meldnummer (030) 283 65 55. Onveilige omstandigheden bij een geldautomaat kunnen worden gemeld bij de bank.

Afgelopen week is van een aantal personen in Bergen de bankpassen gekopieerd. Inmiddels zijn grote bedragen van de rekeningen van de gedupeerden afgeschreven. Het gaat om gedupeerden die gepind hadden bij een geldautomaat aan het Plein in Bergen. Begin februari zijn bij een geldautomaat aan het Raadhuisplein in Heerhugowaard van ongeveer 20 personen de bankpassen gekopieerd. De politie heeft de zaken in onderzoek en verzoekt slachtoffers of getuigen van deze praktijken zich te melden. De politie is bereikbaar onder telefoonnummer (0900) 88 44 (lokaal tarief).

Beroving
Alkmaar, donderdag 26 februari 2004.
Omstreeks 18.30 uur is een 29-jarige vrouw uit Alkmaar in de Sint Annastraat beroofd van haar tas. Zij liep met haar fiets door de Sint Annastraat toen een persoon op een scooter haar voorbij reed en haar van de tas beroofde. De verdachte reed op een donkergekleurde scooter en reed weg in de richting van Luttik Oudorp.

Mishandeling tijdens burenruzie
Heiloo, donderdag 26 februari 2004.
Op donderdagmiddag is aan de Bayershoffweg in Heiloo een uit de hand gelopen burenruzie ontaard in een ernstige mishandeling van een 55-jarige vrouw uit Heiloo. Het slachtoffer liep verwondingen op aan het gezicht en had kneuzingen aan de nek, armen en benen. De verdachte is haar 64-jarige buurman. De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld op het bureau in Alkmaar.

Botsing bromfiets
Alkmaar, donderdag 26 februari 2004.
Op de Kanaalkade in Alkmaar is donderdagmiddag omstreeks 15.00 uur een bromfietser frontaal op een geparkeerde vrachtwagen gereden. De bromfietser reed tijdens een hagelbui over de Kanaalkade. Hij zag een vrachtwagen die daar geparkeerd stond wegens werkzaamheden over het hoofd en reed tegen de achterklep van de wagen aan. Het slachtoffer, een 16-jarige man uit Alkmaar, is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Bedreiging agent
Castricum, donderdag 26 februari 2004.
Tijdens een buurtonderzoek is een agent bedreigd door een 16-jarige man uit Beverwijk. De agent was samen met een collega bezig met een onderzoek in het park aan de Oranjelaan in Castricum. Zij troffen een groep jongeren aan en wilden hen enkele vragen stellen. Een van de jongens wilde niet meewerken en bedreigde vervolgens de agent. De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld op het bureau in Alkmaar. Hij wordt donderdag voorgeleid voor de rechtercommissaris. De agent heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Aanrijding fietser
Alkmaar, donderdag 26 februari 2004.
Rond 17.00 heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Bergerhout in Alkmaar. Een 21-jarige vrouw uit Obdam fietste over de rotonde bij het Scharlo uit de richting van de Kennemersingel. Ter hoogte van de kruising met de Geestersingel werd zij aangereden door een automobiliste, een 32-jarige vrouw uit Alkmaar. Zij verleende geen voorrang aan de fietster die voor haar van links kwam. Het slachtoffer belandde op de motorkap van de auto en is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.