VIANED


Gouda, 27 februari 2004

VIANED neemt afstand van VPRO-programma

Bouworganisatie VIANED neemt met kracht afstand van suggesties in het VPRO-radioprogramma Argos van vanochtend dat in het VIANED-bestuur onlangs is gesproken over een memo over het doorgaan van verboden prijsafspraken. De berichtgeving is feitelijk onjuist en de redactie was daarvan op de hoogte, aldus VIANED.

In de uitzending en de publiciteit daaromheen wordt de suggestie gewekt dat de sector op de hoogte moet zijn van het voortduren van ongeoorloofde praktijken. De VPRO beroept zich daarbij op 'een intern discussiestuk uit een van de bouwondernemersorganisaties die bij het AVBB zijn aangesloten'.

Het genoemde stuk is bij VIANED bekend. Het betreft een door een ex-directeur van een lid van VIANED opgestelde notitie waarin hij zijn mening geeft over de situatie in de bouw. De notitie is destijds aan het bestuur aangeboden maar verder niet besproken. Naast het VIANED-bestuur stond overigens ook een groot aantal bewindslieden op de verzendlijst van de notitie.

VIANED is verbolgen over de suggestie in de uitzending omdat de vereniging illegale prijsafspraken stellig afwijst en dat meermalen publiekelijk heeft verklaard. Juist vandaag ligt bij alle leden van de vereniging een brief die bedrijven oproept om volle openheid te geven aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit over het handelen in strijd met de mededingingswet, waartoe het Kabinet onlangs heeft opgeroepen.
Eerder heeft VIANED de leden opgeroepen een gedragscode op te stellen en zich aan te melden bij de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid.