Ingezonden persbericht


Grootste fruitschip ooit (in Europa) in Vlissingen

Persbericht

Vlissingen, 27 februari 2004

Vandaag lost het ultra moderne koelschip mv Luzon Strait van rederij Seatrade, in charter bij CSAV, meer dan 10.000 pallets fruit bij Kloosterboer in Vlissingen. Het fruit is afkomstig uit Valparaiso (Chili).

Nog nooit is zoveel fruit aan boord van een schip, deels vervoerd in containers aan dek, gelost in een Europese haven. Het schip is voorzien van de laatste technieken en lost haar lading zelf middels een ingenieus laad- en lossysteem. Er zijn geen havenkranen meer nodig om de pallets met verse druiven, pruimen, nectarines en peren te lossen.

Kloosterboer draagt in collegiale samenwerking met Seabrex, de fruitstuwadoor uit Rotterdam, zorg voor de verdere afwikkeling en distributie van de pallets door heel Europa. Seabrex en Kloosterboer hebben gezamenlijk een groot contract gesloten met CSAV voor de afhandeling van de schepen van CSAV te Rotterdam en Vlissingen.

Voor wat betreft de op- en overslag van koel- en vriesproducten is Vlissingen de vierde haven in de Hamburg-Le Havre range. Als fruitimporthaven wordt zij steeds belangrijker. Zowel fruit uit specialized reeferschepen, alsmede fruit in containers, wordt gelost op de terminals in Vlissingen. Behalve fruit komen veel diepgevroren voedselprodukten binnen zoals fruitsappen, boter en vis voor bestemmingen binnen en buiten Europa.

Naast faciliteiten voor de conventionele aankomsten en verschepingen, beschikt Kloosterboer over containerfaciliteiten om deze groeiende trafiek te kunnen behandelen. Daartoe heeft zij geïnvesteerd in een containerkraan met reachstackers ten bedrage van ca. E 3 miljoen.