Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Schriftelijke vragen Blom, Koenders, Wilders

27-2-2004 15:03:00

Hierbij bieden wij u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Blom en Koenders (beiden PvdA) en Wilders (VVD) over problemen rond de toetreding van de Baltische staten tot de Navo.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

H.G.J. Kamp

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN,

Dr. B.R. Bot

1. Kunnen de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) bij hun toetreding tot de Navo in mei a.s. volledig voldoen aan hun verplichtingen voor Air Policing?

2. Is er binnen de Navo nagedacht over een oplossing voor dit probleem? Zo ja, welke opties zijn overwogen en speelt Nederland bij één of meer opties een rol?

3. Als Nederland bij één van die opties betrokken is, kan dan worden aangegeven welke gevolgen dat mogelijk heeft voor de Koninklijke luchtmacht of voor Defensie in het algemeen?

Het onderwerp "air policing", het bewaken van het bondgenootschappelijke luchtruim, maakt deel uit van de geïntegreerde luchtverdediging van de Navo.

Estland, Letland en Litouwen kunnen bij hun toetreding niet volledig voldoen aan de Navo-verplichtingen op het gebied van "air policing". Zij bezitten geen gevechtsvliegtuigen waarmee eventuele indringers kunnen worden onderschept. De Baltische landen hebben het onderwerp zelf in de Navo aan de orde gesteld, omdat zij niet op korte termijn in een volwaardige luchtverdedigingscapaciteit kunnen voorzien. De lidstaten van de Navo zijn het er over eens dat deze aangelegenheid raakt aan de kern van de organisatie, de bondgenootschappelijke verdediging. De regering is daarom van mening dat bij voorkeur een gezamenlijke structurele oplossing in Navo-kader moet worden gevonden.

Gezien de vele politieke, militaire, juridische en financiële kanten die aan dit vraagstuk zitten, zal een dergelijke structurele oplossing niet op korte termijn kunnen worden gevonden. De Navo streeft er niettemin naar nog voor de Navo-Top van Istanboel, eind juni, een oplossing te hebben bereikt. Tevens spant de Navo zich in op korte termijn overeenstemming te bereiken over de totstandkoming van een voorlopig arrangement. Uiteraard zal Nederland zijn aandeel leveren in de bondgenootschappelijke oplossing van dit probleem.

Nieuws