ABVAKABO FNV

Kort geding dreigt bij Kraamzorg Nederland

De arbeidsovereenkomsten van kraamverzorgenden bij Kraamzorg Nederland moeten hersteld worden en het concurrentiebeding moet van tafel. Dat zegt de advocaat van ABVAKABO FNV vandaag in een brief aan Kraamzorg Nederland. De kraamzorginstelling krijgt een week de tijd om aan de eisen van de vakbond te voldoen. Gebeurt dat niet, dan volgt onherroepelijk een kort geding. 'Het gaat om de baan van meer dan honderd van onze leden, dus wij staan op scherp', zegt Linda Groen, bestuurder van ABVAKABO FNV.

Eind januari verlieten een directeur en dertien vestigingsmanagers Kraamzorg Nederland (KZN) om onder de vlag van Zorg&Co te gaan werken. Ongeveer tweehonderd kraamverzorgenden werden bewogen mee te gaan. Na ruim twee weken werd Zorg&Co door de rechter verboden op deze wijze te opereren. De werkzaamheden werden voortgezet door KZN. Door deze gebeurtenissen verkeren de tweehonderd kraamverzorgenden in onzekerheid over hun baan en arbeidscontract.

De advocaat van ABVAKABO FNV stelt nu dat de opzeggingen, eind januari gedaan door de kraamverzorgenden, niet rechtsgeldig waren. Daarvoor worden verschillende argumenten aangedragen. De contracten van de betrokkenen zouden daarom in stand moeten blijven. De zogenoemde (slechtere) min/max-contracten die KZN nu aanbiedt, deugen volgens de advocaat ook niet. Bovendien wil de vakbond het concurrentiebeding van tafel hebben. De advocaat van ABVAKABO FNV zal zo nodig de rechter om matiging vragen.

ABVAKABO FNV heeft in het verleden slechte ervaringen opgedaan met de directeur van KZN, Paul Cornelissen. Ook nu ontvangt de bond berichten van grote onvrede en zelfs intimidatie. ABVAKABO FNV heeft de juridische stappen besproken met de leden tijdens een goed bezochte bijeenkomst op 23 februari. Linda Groen: 'Het is een meer dan vervelende kwestie en wij zullen er alles aan doen om dit aan te pakken'. KZN heeft tot vrijdag 5 maart de tijd om te reageren op het verzoek van ABVAKABO FNV. Daarna volgt de gang naar de rechter in kort geding.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de kraamzorg, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330

27 feb 04 15:58