DE ZWARTE HOND BV

Karelse Van der Meer Architecten wordt De Zwarte Hond

PERSBERICHT

In 1985 begonnen Thon Karelse en Jurjen van der Meer het bureau onder de naam Karelse Van der Meer Architecten en al snel daarna kwam De Zwarte Hond als logo in beeld. Zelfs af en toe met tekst eronder alsof niemand zou begrijpen dat die te grote, nurkse en toch aantrekkelijke hond een Zwarte Hond is en daarmee onze mascotte. Een mascotte die voor mij altijd goed de lading dekt en een verbeelding is van het karakter van het bureau.

Karelse Van der Meer Architecten is in de afgelopen bijna 20 jaren uitgegroeid tot een landelijk werkend architectenbureau dat een breed scala van diensten biedt op het gebied van architectuur (woningbouw, utiliteitsbouw en interieur), stedenbouw (herstructurering, landschappelijke transformaties, uitbreidingen en landschap) en gebiedsontwikkeling (project- en procesmanagement). Het bureau is in 1985 opgericht in Groningen en door spreiding van de opdrachten en het belang dicht bij het werk te zijn, werd het bureau in 1992 uitgebreid met een vestiging in Rotterdam.

Door circa 35 medewerkers in Groningen en circa 25 medewerkers in Rotterdam wordt met veel enthousiasme en inzet gewerkt aan zowel grote als kleine projecten in Nederland en het buitenland. In de loop der jaren is het bureau geleidelijk gegroeid tot een organisatie met veel kwaliteit in de breedte. De mogelijkheden van de hedendaagse informatietechnologie worden daarbij optimaal ingezet.

Het bureau kenmerkt zich niet zozeer door een herkenbare vormgeving of ontwerpbenadering maar juist door een herkenbare ontwerpmentaliteit waarbij maatschappelijke en technologische ontwikkelingen onbevooroordeeld en pragmatisch tegemoet getreden worden. De geschiedenis van het bureau vertoont een doorgaande ontwikkeling waarbij onderzoek en reflectie een vanzelfsprekend onderdeel uitmaken van het ontwerpproces.

Nooit met het idee dat het ontwerp en realisatie afhankelijk zijn van een maestro met een orkest, maar meer een jamsession waarbij juist het samenwerken extra kwaliteit genereert. Het onverwachte als beginpunt, altijd met optimisme en vertrouwen in onszelf en de wereld.

Oorspronkelijk aangevoerd door de oprichters, nu geregisseerd door alle vennoten onder de dagelijkse leiding van de algemeen directeur.

Naast Thon Karelse en Jurjen van der Meer staan de in de afgelopen jaren toegetreden jongere partners Willem Hein Schenk, Paul van Bussel en Jeroen de Willigen meer en meer gelijkwaardig in het bureau en daarmee in hun optreden naar buiten.

Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat een reeds kort na de oprichting van Karelse Van der Meer Architecten gekoesterde wens per
1.3.2004 werkelijkheid wordt: Karelse Van der Meer Architecten wordt De Zwarte Hond.

Om dit bijzondere moment te vieren en te documenteren verschijnt in het najaar 2004 bij NAI-Uitgevers Rotterdam een monografie van het bureau. Hierin krijgen de projecten van de afgelopen 20 jaar een plek en wordt de opmaat voor de toekomst geschetst.

De verandering van de naam zal niet leiden tot een andere houding of ambitie, maar zal juist het bureau een vaste plek geven in de toekomst.

Meer informatie over het bureau en de projecten is te vinden op: //www.dezwartehond.nl

27 feb 04 16:00