Centrale bank van Suriname


Datum: Titel:
26 februari 2004 Uitgifte papegaaienmuntenset

PERSBERICHT

De Centrale Bank van Suriname zal binnenkort een papegaaienmuntenset ten verkoop aanbieden.

De set bestaat uit drie replica's van de papegaaienmunt, zoals die in het jaar 1679 onder Gouverneur Johannes Heinsius voor Suriname werden geslagen, met een papegaai op de voorzijde, gezeten op een tak met respectievelijk 1, 2 en 4 bladeren.

Sinds de opening van het Numismatisch Museum van de Bank bleek er bij de bezoekers bijzondere belangstelling te bestaan voor de papegaaienmunt. Voor de Centrale Bank van Suriname was dit voldoende reden om in een zeer beperkt aantal, 1000 stuks, replica's van de papegaaienmunt te laten vervaardigen bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Voor verzamelaars is een unieke kans geopend om bezitter van een setje papegaaienmunten te worden.

Het materiaal waarvan de replica's zijn vervaardigd, is tombak (85% koper en 15% zink) en zijn van FDC (Fleur de Coin) kwaliteit. Van de duizend muntensets zijn er 750 in "nieuwe" uitvoering (munten in heldere koperen kleur) en 250 sets "oude" uitvoering (munten met verouderd uitziende kleur). Vermeldenswaard is dat de eerste 25 sets van deze hoogwaardige muntenreplica's reeds in het buitenland verkocht zijn, nog voordat de setjes in Suriname waren aangevoerd. In Suriname gaat de verkoop aan het publiek op 1 maart 2004 van start.

Historische informatie:
De Papegaaienmunten zijn volgens plakkaat van 8 mei 1679 geslagen. Deze muntstukken danken hun naam aan de papegaai gezeten op een tak van waaraan 1, 2 of 4 bladeren te zien zijn. Zij waren getekend met het cijfer 1, 2 of 4 hetgeen aangeeft dat zij gangbaar waren tegen 1, 2 of 4 pond suiker ter waarde van 1 stuiver per pond. Ze kwamen voor met een ornamentele boom op de keerzijde en met een blanco keerzijde. De munten zijn zeer waarschijnlijk in Suriname geslagen. Hoewel de Staten van Zeeland, onder wier zeggenschap Suriname destijds stond, het gebruik verboden hadden, werden ze door Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck (1683 - 1688), die sinds 1683 mede-eigenaar was van de Sociëteit van Suriname, bij plakkaat van 6 april 1688 toch gangbaar verklaard voor 1, 2 of 4 duit(en). De munten zijn in omloop gebleven totdat ze kennelijk door slijtage in onbruik geraakten.

© 2004 Centrale Bank van Suriname