Gemeente Maassluis

Persberichten

27-2-2004

Antwoorden op vragen D66 over Oranjepalssen

De fractie van D66 heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de Oranjeplaassen. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord.

Naar aanleiding van uw hieronder vermelde schriftelijke vragen d.d. 31 december 2003 inzake de Oranjeplassen, berichten wij u als volgt


1. Vraag. Bent u met ons eens, dat gezien het feit dat het Zuid-Hollands Landschap in 2004 een gebied van 200 ha: ten westen van Maassluis gaat beheren, grenzend aan de Oranjeplassen, het van groot belang is dat op korte termijn deze plassen door de gemeente overgedragen gaan worden aan het Landschap, zodat in 2004 een aanvang gemaakt kan worden met de aanleg van het geplande recreatie- en natuurgebied waar de Oranjeplassen een belangrijk onderdeel in vormen?

Antwoord: Het Zuid Hollands Landschap (ZHL) beheert de Oranjeplassen reeds vanaf 1993 in opdracht van de gemeente Maassluis. Wij zijn reeds in gesprek met het ZHL om dit beheer duurzaam te regelen. Er wordt gewerkt aan een langjarige erfpachtsuitgifte.


2. Vraag. Zo ja, bent u met ons van mening dat de overdracht van de Oranjeplassen via gesloten beursen moet verlopen omdat Maassluis destijds al voldoende financieel voordeel heeft behaald bij de zandwinning?

Antwoord. Ten tijde van de inrichting van het plassengebied is de boekwaarde van het betreffende complex afgeboekt. Er zal geen overdracht plaatsvinden, maar uitgifte in erfpacht tegen een symbolische canon. Door behoud van het blote eigendom zijn de belangen van Maassluis veilig gesteld.


3. Vraag Wanneer kan de Gemeenteraad een overdrachtsvoorstel tegemoet zien?

Antwoord. Wij verwachten zeer binnenkort overeenstemming te bereiken over het contract. Wij zullen na bestuurlijk overleg met het ZHL ook nog overleg hebben met de gebruikers. Wij stellen ons voor dat deze aangelegenheid op korte termijn middels een raadsconsultatiebrief aan de raad kan worden voorgelegd.


4. Vraag. Kunt u aangeven hoe de gemeente Maassluis de ecologische verbinding gaat realiseren, die ligt tussen de Dijkpolder en de Oranjeplassen. Deze bestaat nu uit een gedeeltelijk woongebied en sportvelden. Is hier overleg over met de provincie en het Zuid-Hollands Landschap? Zo ja wat is hiervan het resultaat? Zo nee bent u van plan dit alsnog op korte termijn te gaan doen.

Antwoord. De groenstrook langs de Schenkeldijk is aan Maassluise zijde waar mogelijk al ecologisch ingericht en wordt als zodanig beheerd op basis van de door de gemeente Maassluis ontwikkelde plannen. Bij de bestuursovereenkomst, waarover u in de commissie AZ bent geïnformeerd, met de gemeente Maassluis zijn afspraken gemaakt over de inrichting van de verbinding in de Dijkpolder. Op basis van de afspraken tussen de Provincie Zuid Holland en de gemeente Maasland, die nog dateren uit de tijd van de realisatie van het transportcentrum en het bedrijventerrein aan de Herenlaan, zal de gemeente Midden-Delfland een financiële bijdrage aan de totstandkoming van deze verbindingszone leveren.


5. Vraag. Bent u het met D66 eens dat de behoefte aan natuur groot is in het Rijnmondgebied en dat deze ecologische hoofdstructuur (Groene hoefijzer) verankerd moet worden in het ruimtelijk plan Rijnmond (RR2020). Zo ja, bent u bereid om dit nog eens schriftelijk te benadrukken aan het dagelijks bestuur van de stadsregio, de opsteller van het ruimtelijk plan.

Antwoord. Bij de behandeling van de voortgangsrapportage Groenplan in de stadsregiocommissie van 29 januari jl. is door onze vertegenwoordigers mw. E.J. Groosman-v.d. Brandhof aandacht gevraagd voor dit onderdeel van de PEHS, die met de grenswijziging tussen Maasland (streekplan West) en Maassluis (streekplan Rijnmond en RR 2020) naar het werkingsgebied van de Stadsregio is overgekomen.